Hemvärnssoldater korsade gränsen för första gången på 80 år

För första gången sedan andra världskriget har svenska och finska hemvärnssoldater korsat gränsen, för att öva tillsammans i trakterna kring Haparanda.
– Samverkar vi mellan länderna har vi betydligt enklare att upptäcka kartläggning utifrån, säger Lars-Gunnar Lundström på Gränsjägarbataljonen.

80 år sedan sist det övades över gränsen så här

Foto: Henny Bucht

Haparanda2025-02-22 00:01

Den ökade militära närvaron har märkts av i området runt Haparanda, Torneå, Keminmaa och Kemi på grund av övningen Lapland Stone 25, där Gränsjägarbataljonen inom Hemvärnet samövat med finska styrkor.

– Under övningarna bekantar vi oss med varandras utrustning och löser uppgifter tillsammans på båda sidor om gränsen, säger Lars-Gunnar Lundström, ställföreträdande bataljonschef på Gränsjägarbataljonen.

undefined
Här hålls en genomgång av svensk kulspruta för finska soldater.

Redan när det var tal om att gå med i Nato för Sverige och Finland, började planeringen för den här typen av övningar. Och för första gången på 80 år har nu svenskt hemvärnsförband gått över gränsen och övat i Finland.

– Vi lever och verkar i samma område och det är ett otroligt viktigt militärområde sett ur Nato-perspektiv. Vid ett skarpt läge skulle mängder av förband passera och finnas i det här området.

Lars-Gunnar Lundström är nästintill lyrisk över denna händelse. Samtidigt märks säkerhetsläget i världen tydligt av enligt honom.

– Vi har på alla sätt och vis skärpt säkerheten, även när vi övar. Vi vet att det finns ett intresse från utländska makter att kartlägga vad vi jobbar med, på båda sidor om gränsen.

– Samverkar vi mellan länderna har vi betydligt enklare att upptäcka kartläggning utifrån, säger han.

Övningen Lapland Stone 25 är en del i en större finsk övningsserie där totalt 3 000 soldater deltar. Toni Mäkinen, korpral för den finska Jägarbrigaden, är en av dem som deltar från finska sidan.

undefined
"Vi lär oss att samarbeta med grannarna", säger den finska korpralen Toni Mäkinen.

– Vi har inte varit på den svenska sidan för att öva tidigare, det här är första gången. Vi lär oss att samarbeta med grannarna för att komma bättre överens om det skulle vara ett skarpt läge, säger han.

Att komma överens och lära känna varandras tillvägagångssätt är en viktig del i att samverka över gränsen.

– Det känns roligt att vara här och jag har en bra känsla över detta. Det är också kul att umgås med sina allierade, säger Toni Mäkinen.

Martin Andersson är chef för Lapplandsjägargruppen. Han berättar lite mer om vad övningarna går ut på.

undefined
"Det är högst aktuellt att Finland och Sverige övar mer tillsammans", säger Martin Andersson, chef för Lapplandsjägargruppen.

– De första dagarna lär vi känna varandra. Övningarna framåt är lite mer avancerade, då ska vi bevaka objekt, köra operationer och öva på båda sidor om gränsen.

Att övningen sker nu är enligt honom ingen slump.

– Det är högst aktuellt att Finland och Sverige ska öva mer tillsammans, på alla nivåer. Från hemvärn till flyg, till marinen. Så de behöver vi göra nu också.

undefined
Några hundra soldater var på plats på den svenska sidan för att öva.

Att frivilliga gör något tillsammans med finska förband händer för första gången sedan 1939. Regelverket har tidigare ställt till det.

– Finska förband har inte fått passera gränsen tidigare. När vi sågs för tio år sedan på golfbanan här i Haparanda fick de finska enheterna hålla sig på sin sida av gränsen och vi på vår, säger Mats Lindström, kompanichef för hemvärnets 113:e insatskompani.

– Det är jättetrevligt att vi kan göra det här, det känns nästan som att vi varit kompisar i flera år, säger han.

Ställföreträdande kompanichef för hemvärnets 113:e insatskompani håller med.

undefined
Niklas Westerberg och Mats Lindström tycker båda att det känns kul att något sånt här sker för första gången på så länge.

– Det är första gången på jättelänge som detta sker och det känns roligt att vi genomför det här nu. Hur dom gör i Finland kan vara helt olikt de vi gör i Sverige, vi måste förstå varandra, säger Niklas Westerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!