Här har alla elever godkända betyg

Många elever går ut grundskolan i Haparanda utan godkända betyg.Språkskolan är det lysande undantaget.- Alla våra elever i årskurs nio har godkända betyg i alla ämnen, säger Hjördis Lagnebäck, rektor.

På Språkskolan i Haparanda studerar både svenska och finska elever. Kravet att få gå på skolan är att de svenska eleverna har svenska som huvudspråk och de finska eleverna har finska som huvudspråk i hemmet. På skolan sker undervisning på båda språken. FOTO: Linda Danhall

På Språkskolan i Haparanda studerar både svenska och finska elever. Kravet att få gå på skolan är att de svenska eleverna har svenska som huvudspråk och de finska eleverna har finska som huvudspråk i hemmet. På skolan sker undervisning på båda språken. FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2010-09-30 06:00
På Marielundsskolan i Haparanda gick 29 procent av eleverna ut nionde klass i våras utan godkända betyg i engelska, matematik och svenska. Ett halvt år tidigare var 40 procent av eleverna utan godkända betyg.
Men på Språkskolan ser det annorlunda ut.
- 100 procent av eleverna i årskurs nio har minst betyget godkänt i samtliga ämnen vårterminen 2010, säger Hjördis Lagnebäck, rektor.
Hur lyckas ni när andra misslyckas?
- Jag har funderat på det men jag kan bara svara för vår skola. Det är många faktorer som troligtvis spelar in. Vi har höga förväntningar på våra elever och med det följer höga krav. Vi tror att alla har förmågan att lära sig, men vi lär oss på olika sätt och det är upp till oss som pedagoger att hitta vilket lärosätt som är bäst för varje elev.
Lagnebäck påtalar betydelsen av att varje elev blir sedd.
- Man måste må bra för att prestera. Vi ser eleverna och märker snabbt om eleven inte mår bra. Mår inte eleven bra gör vi någonting åt det.
En annan faktor är skolans uppföljningssystem.
- Vi följer kontinuerligt upp våra elever. Exempelvis går jag tillsammans med lärarna igenom varenda elev varje termin. Då ser vi på resultat, utveckling och hur eleven har det. Ingen ska kunna falla mellan stolarna hos oss.
Om en elev får problem i ett ämne, vad gör ni då?
- Vi analyserar vilka svårigheterna är och ser över läromedel, arbetssätt, hjälpmedel och vår roll. Det finns många lösningar, vissa elever lär sig bäst genom att lyssna, andra genom att läsa eller se bilder och ytterligare andra behöver känna för att lära sig. Det gäller att hitta lösningar och det är vår uppgift. Det är oerhört viktigt att inte bara öva det eleven är svag på, det är viktigt att lyfta det eleven är bra på. Vi har också studieverkstad där eleverna kan få extra hjälp även efter skoltid.
Godkänt betyg i engelska, matematik och svenska krävs för att ta sig in på en ordinarie gymnasieutbildning och är därför ett minimikrav på skolan.
- Vi är noga med allt. Alla ämnen är viktiga. Det är också viktigt att följa skolans regler för trivsel. Vi har flitiga elever, engagerade lärare och föräldrar och det ger resultat.
Behålla nyfikenheten
De flesta barn börjar årskurs ett med stor nyfikenhet. Men när skolåren går försvinner ofta mycket av vetgirigheten.
- I vissa åldrar sker väldigt mycket inom eleven och det finns andra intressen. Men det handlar också om utmaningar. Vi strävar efter att ligga snäppet över, att ge eleven utmaningar. Att klara en utmaning skapar stolthet, det är inte roligt att traggla det man redan kan.
Skolan har också nolltolerans till ogiltig frånvaro. Föräldrarna kontaktas direkt och ogiltig frånvaro läses igen nästkommande onsdagseftermiddag.
- Jag hoppas att alla elever vet att de är oerhört viktiga, att vi bryr oss och att vi därför har tydliga gränser, säger Hjördis Lagnebäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om