Här ges chansen till en nystart

Den 1 februari 2009 öppnar nystartskontoret i Haparanda. Regeringen har avsatt 30 miljoner kronor till nystartskontor, som ska minska utanförskapet i Sverige. Haparanda blir en av nio testkommuner.- Det här är viktigt för vår ort, säger kommunchef Christina Lugnet.

Foto:

HAPARANDA2008-09-18 06:00
Tanken är att nystartskontor genom vägledning och stöd till människor i utsatta grupper och områden ska göra att de lättare kommer in på arbetsmarknaden.
- De ska bli entreprenörer för att hitta lösningar till sig själva, till sin försörjning, säger Per-Anders Ruona, vid Nutek.
Lobbade
Haparanda är den enda kommunen i Norrbotten som fått uppdraget.
- Vi har fört lobbyverksamhet sedan vi fick veta att möjligheten fanns. Vi är glada att Haparanda fått uppdraget, säger Christina Lugnet.
Arbetet är ett samverkanprojekt mellan Verket för näringslivsutveckling, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket och Haparanda kommun. Målet är arbete, aktivitet, utbildning och eget företagande.
Tröskel
Projektet pågår under 18 månader. Haparanda har ansökt om 1,5 miljoner kronor av de 30 miljoner kronor som regeringen har avsatt.
- I nästa vecka ska vi ha ett möte för att reda ut detaljerna, säger Sirkka-Liisa Stock, näringslivsutvecklare.
Trots att Haparanda profilierar sig som en internationell mötesplats har det visat sig att det är svårt för utomnordiska medborgare att komma in på arbetsmarknaden. I Haparanda rör det sig främst om medborgare från Ryssland och de baltiska länderna.
- Det är en tröskel, trots att många utomnordiska medborgare har hög utbildning. Vi har 60-70 personer som varit här några år men som inte kommer in på arbetsmarknaden.
Ligger högt
Men också många ungdomar har det tungt. Ungdomsarbetslösheten i Haparanda är 6,7 procent för 20-24 åringar. I hela Sverige ligger siffran på 2,3 procent.
- Vi ligger lite högt i jämförelse med länet och landet. Men ungdomar är vakna och söker möjligheter. Genom den utveckling som sker i Haparanda stannar fler ungdomar kvar och då blir kön till jobben längre, säger Per-Anders Ruona.
Varje pilotkommun har fått välja två grupper att rikta in sig på och i Haparanda blev det just ungdomar mellan 20-24 år och utomnordiska medborgare.
Rekryteringen av de tre servicehandläggarna pågår för fullt och en projektledare söks.
- Det här ger en chans till en nystart i livet, säger Christina Lugnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om