Här driver makarna en Krav-ekologisk produktion

En gård som valt att vara Krav-ekologisk är Kerttus gård i Kukkola. "För mig är det ett intresse att försöka bruka naturen varsamt och se till djurens bästa", säger Carin Kerttu.

Carin Kerttu driver en ekologisk gård Kukkola. Arkivbild.

Carin Kerttu driver en ekologisk gård Kukkola. Arkivbild.

Foto: Göran Lahti

Haparanda2022-09-15 07:30

På gården finns det uppemot 45 kor som mjölkas, och lika många ungdjur och kalvar. Produktionen är ekologisk och har sedan 2009 en Krav-certifiering.

– Vi har så pass stor omsättning, så även om Krav-certifieringen kostar ett antal tusenlappar per år har man tillbaka det eftersom man får EU-stöd, man får eko-tillägget för mjölken och i viss mån kan man få tillägg på köttet när man säljer, säger Carin Kerttu.

– För mig själv är det ett gammalt intresse att försöka bruka naturen varsamt och se till djurens bästa. Det finns många argument att vara Krav anser jag.

Hon nämner bland annat djurmiljön, att de ska ha mer utrymme och utevistelse.

– Alla jobbar för att djuren ska ha det bra, men med ökat utrymme blir det naturligtvis ytterligare lite bättre. Till exempel, istället för att ha 5-6 kalvar i varje box har man 3-4.

Det har dock inte alltid varit en dans på rosor.

Efterfrågan på ekologisk mjölk har sjunkit och därmed även eko-tillägget. Foderpriserna har även varit en utmaning.

– Sista åren har det varit väldigt tufft i och med att foderpriserna på Krav har skenat, men det har det även gjort konventionellt, så jag är osäker på vad som lönar sig mer eller mindre.

Kerttu är dock tydlig med att alla har olika förutsättningar.

– Varje gård är unik och det går inte att jämföra två gårdar. Företagaren på gården är också unik, man har olika intressen och inriktningar. Ekonomin måste gå ihop för att man ska kunna hålla på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!