Här är frågan som kan stjälpa kommunalrådet: "Besviken"

Frågan om budgeten får kommunalrådet Nina Waara (S) att fundera på framtiden. Det kan bli maktskifte. "Jag vet inte, vi får se", säger hon på frågan om hon kan avgå.

”Det tar både tid och energi att ha det på det här sättet", säger Nina Waara (S) som anser att förutsättningarna att vara kommunalråd hade kunnat vara bättre.

”Det tar både tid och energi att ha det på det här sättet", säger Nina Waara (S) som anser att förutsättningarna att vara kommunalråd hade kunnat vara bättre.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2024-06-14 00:01

På måndagens kommunfullmäktige i Haparanda är en av punkterna budgeten och strategiplanen för 2025-2027. Politikerna har att välja mellan två förslag. Kommunstyrelsens, alltså Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som styr i minoritet, eller tilläggsförslaget från majoriteten bestående av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna.

På söndag har S och V möte. De ska diskutera vad de gör om tilläggsbudgeten klubbas.

– Det jag är besviken på är att jag räckt ut handen och sagt att vi kan diskutera gemensamma budgetförslag, men det har de inte varit intresserade av, säger Nina Waara (S).

Efter valet fanns tre tydliga block med S och V på ena sidan, en allians av M, C och KD på andra, samt SD och SJVP. Nu tycker kommunalrådet att de börjat luckras upp.

– Ju längre tiden gått har det blivit så att oppositionen, som nu är en majoritet, har gemensamma gruppmöten inför alla våra möten. Då tänker jag att förutsättningarna förändrats.

– Om de låtit oss driva vår politik och reserverat sig mot våra förslag hade det varit en sak, men nu lägger de motförslag och röstar igenom dem. Då kan man fråga sig; Har vi en ny majoritet i fullmäktige?

Nina Waara poängterar att det fortsatt är förslaget majoriteten röstar på som går igenom, även om Socialdemokraterna har ordförandeposter i nämnderna.

– Vissa beslut får vi igenom eftersom vi ibland får stöd av andra partier. Men jag kan inte säga att jag styr, för när jag kommer in på ett möte vet jag inte hur det går. Jag får sällan förhandsinfo från de andra partierna kring hur de tänker rösta.

Hon menar att situationen inte gynnar invånarna.

– Jag sa tidigt innan vi gick in i det här att Haparanda inte har råd att förlora fyra år, lite tycker jag att vi är på väg ditåt.

undefined
Efter valet 2022 blev det maktskifte. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styr i minoritet.

Nina Waara är glad över vissa beslut, som simhallen, där man hittat bred majoritet.

– Visst har vi lyckats få igenom saker, men att hela tiden lägga energi på små saker och konflikter…

– Det är inte jag som kan bestämma i det här läget och i partiet behöver vi bestämma hur vi gör. Finns inte förutsättningarna så finns de inte. Samtidigt tar jag mitt ansvar också. Jag har tagit på mig det här uppdraget och vill ro det i land.

Tilläggsbudgeten handlar om en liten del av totalen.

– Men det är inte antalet kronor och ören, det är signalvärdet som de skickar när de går ihop och lägger ett förslag, säger Nina Waara.

Det håller inte Sofia Söderholm (M) med om.

– För mig sänder det signalen som det är, att just i de här sakerna är vi eniga. Det är mindre tilläggsförslag till budgeten som inte sticker ut på något revolutionerande sätt.

Hade man kunnat bjuda in S och V?

– Det hade man väl kunnat göra. Nu när vi lägger de här förslagen i fullmäktige som tilläggsyrkanden blir det så att alla kan rösta för det de tycker är bra.

Finns en ny majoritet i fullmäktige?

– De förslag vi lägger fram finns det majoritet för, och det är tilläggsförslag. I den bästa av världar hade S anslutit sig till de förslag de tycker är bra.

undefined
Sofia Söderhom (M) håller med om att det politiska läget, där ingen har majoritet, är komplicerat men menar samtidigt att partierna i de allra flesta fallen är överens.

– Det här förslaget har vi lagt en vecka innan fullmäktige vilket ger tid för S och V att i lugn och ro diskutera förslagen med sina partier och ställa sig för eller mot dem.

Det finns, enligt Sofia Söderholm, ingen officiell samverkan mellan alla oppositionspartier.

– Nej, det vi enats om är just tilläggsförslagen i budgeten. Men ja det händer att vi har gemensamma gruppmöten.

Det har varit möten mellan grupperna inför vissa sammanträden, men inget permanent, enligt Eija Stenberg (SJVP).

– Det är inget som sagt att vi tyckt likadant eller röstat likadant. Det har varit en öppen diskussion, säger hon.

Men kring tilläggsbudgeten hade de alltså nått samsyn.

– Vi tänkte att om vi kommer överens om några små ändringar hit eller dit är det lika bra att vi gör det gemensamt, än att alla röstar på olika budgetar som är nästan likadana.

Hon dementerar att det skulle finnas en ny majoritet i fullmäktige.

På måndag ska alltså partierna ta ställning till budgeten och strategiplanen för de kommande tre åren. Även om det i budgeten inte handlar om stora summor menar kommunalrådet Nina Waara (S) trots allt att det sänder en signal.

Skulle du kunna styra på en av deras budgetar?

– Det har jag svårt att se framför mig.

Kan det hända att du avgår efter fullmäktige?

– Jag vet inte, vi får se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!