Den 8 december möts 500 skolelever från EU:s 28 medlemsstater i parlamentsbyggnaden i Strasbourg. Endast en handfull svenska skolor har fått chansen att delta – och Tornedalsskolan är den enda skolan från Norrland som får vara med.
– Jag längtar. Jag trodde inte att vi skulle vinna så jag blev lite chockad, säger Johanna Enbuske Korva som går i den vinnande klassen – årskurs två på samhällsvetenskapsprogrammet.
Det är genom tävlingen Euroscola som eleverna har fått möjligheten att åka till Strasbourg. Sedan i december i fjol har de jobbat med EU-frågor på ett kursöverskridande sätt. Sina nya kunskaper har de sedan presenterat, bland annat i form av en informativ monter som har visats i både stadshuset och biblioteket. Publiken var svårfångad.
– Alla undvek ögonkontakt, säger Johanna Enbuske innan klasskamraten Ville Pankolainen fyller i:
– Vi försökte få folk att slänga ett öga, men alla hade inte tid.
De har själva haft svårt att fastna för EU-frågor tidigare. Men nu har intresset vuxit. Och det behövs – för väl i Strasbourg är tanken att utvalda elever från hela unionen ska debattera EU-frågor med varandra.
– Det känns läskigt. Debattera med 500 andra och prata engelska. Jag kommer träna, säger Johanna Enbuske Korva.
– Det kommer vara kul. Jag har aldrig varit i Frankrike heller, säger Ville Pankolainen.
Han säger att han helst tar upp ekonomiska eller juridiska frågor i debatten. Utmaningen tror han blir att förstå de andra ländernas perspektiv.
– Jag vet vad vi i norra Sverige tycker, men de i Frankrike eller Tyskland tänker nog annorlunda.
Båda eleverna är överens om att EU-frågor tas upp för sällan i den svenska skolan.
– Det borde vara lite mer, säger Johanna Enbuske Korva.
– De flesta vet nog vad EU är, men inte hur det verkligen fungerar, säger Ville Pankolainen.