Haparanda tingsrätt har flest inställda förhandlingar i landet

Haparandas tingsrätt har med sina 34 procents bortfall flest inställda brottmålsförhandlingar i landet. Det visar en granskning som Riksrevisionsverket begärt.

Haparanda toppar listan med flest inställda brottmålsförhandlingar. Lagmannen Per-Håkan Hansson anser att det behövs en lagändring för att komma till rätta med problemet. Foto: K-l sundqvist

Haparanda toppar listan med flest inställda brottmålsförhandlingar. Lagmannen Per-Håkan Hansson anser att det behövs en lagändring för att komma till rätta med problemet. Foto: K-l sundqvist

Foto: K.-L Sundqvist

HAPARANDA2009-05-08 06:00
- Jag har inget entydigt svar på varför. Men jag skulle vilja ha en lagförändring, säger lagmannen Per-Håkan Hansson, Haparanda.
Problemet med inställda brottmålsförhandlingar finns vid Sveriges alla 49 tingsrätter. Men toppar listan gör Haparanda med sina 34 procent.
"Stelbent lag"
Per-Håkan Hansson har inte hunnit läsa rapporten men har själv tyckt att många förhandlingar ställts in.
- Dels beror det på var vi ligger geografiskt. Om vi har någon från Finland som inte kommer till förhandlingarna kan vi inte använda oss av polisen. Det finns ingen laglig rätt att ta hjälp av finsk polis. Sedan beror det delvis på hur polisen i Sverige jobbar med delgivningsärendena. Hur de prioriterar.
Hansson anser att det behövs en lagändring för att komma till rätta med problemet.
- Dagens lag är stelbent och borde ha förändrats för länge sedan. Ingen får bli dömd ohörd, säger lagen. Det är väl bra. Men om man struntar i att komma för att man glömt, inte vill eller är berusad sätts den lagen ur spel. Därför borde tingsrätten kunna döma efter den bevisning som finns, till exempel polisförhör. Om den åtalade, som struntat i att komma trots delgivning, ogillar domen ska han eller hon kunna överklaga inom en viss tid.
Tror på en lagändring
Någon klar och enkel lösning kan Per-Håkan Hansson inte se.
- Väldigt svårt att förändra på en gång. Men det är viktigt med fortsatt snabba insatser av polisen. Jag har också fört diskussioner med polischefen Lars-Erik Öberg om det och tycker att det varit bättre med delgivningarna senaste tiden.
Men det är en lagändring som Hansson tror mest på.
- Då skulle det se annorlunda ut.
Fakta

Statistiken har tagits fram av Carina Johansson, ekonomiadministratör vid Domstolsverket. Information om Riksrevisionens granskning finns också på www.riksrevisionen.se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om