Haparanda satsar mot nästa år

Haparanda kommun satsar 1,2 miljoner kronor för att få bukt på ungdomsarbetslösheten.- Vi måste vara rädd om våra ungdomar, säger kommunalrådet Sven-Erik Bucht (S).

Anders Lindahl, ny räddningschef i Haparanda, säger att kåren är rustad för att drivas i kommunens egen regi. FOTO: Linda Danhall

Anders Lindahl, ny räddningschef i Haparanda, säger att kåren är rustad för att drivas i kommunens egen regi. FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2009-12-08 06:00
Ungdomsarbetslösheten är hög i Haparanda. Därför satsar kommunen 1,2 miljoner kronor för att få utvecklingen att vända.
- Det är en särskild satsning mot arbetslösheten bland ungdomar. De behöver hjälp in på arbetsmarknaden, det är väldigt viktigt, säger kommunalråd Sven-Erik Bucht.
Satsningen lades till den budget som kommer att presenteras för kommunfullmäktige den 21 december.
Skatteintäker, statsbidrag minskar och budgeten för år 2010 är beräknad på 140 färre kommuninvånare än 2009.
Det oroar Centerpartiet och Moderaterna som konstaterar drygt fyra miljoner kronor mindre i intäkter. Under de kommande åren förutspår de att kommunen måste minska sina kostnader med tio miljoner kronor.
Därför har gruppledarna Perarne Kerttu, (C) och Lars Spolander, (M) författat en skrivelse.
De kräver bland annat en översyn av kommunhusets administration, alternativa driftsformer och möjligheten att låta föreningar eller företag driva fritidsanläggningar.
En angelägen fråga under gårdagens kommunstyrelsemöte blev räddningstjänsten. Från första januari ska räddningstjänsten i Haparanda vara helt frikopplad från Räddningstjänstförbundet Östra Norrbotten.
Är ni redo?
- Ja, det ska vi vara. Det blir som förut men i eget regi, säger Anders Lindahl, räddningschef.
Utökas samarbetet med Torneå?
- Vi har redan samarbete i dag och tittar nu på samordning av utbildningar och övningar.
Behövs fler brandmän?
- Inte i dagsläget, men det är någonting som vi får titta på. Kanske ska vi vara fyra jourgrupper i framtiden, nu är vi tre.
Det har funnits oro för att allt material ska stanna i Kalix.
- Tilldelningen kommer utifrån kommunernas procentuella del. Alla tre räddningschefer jobbar tillsammans med att dela upp materialet.
Haparanda har också beslutat att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn. Åtta platser utökas till 16 och anpassningen av boendet är i full gång. De första anländer i början av nästa år.
Haparanda, Kalix, Övertorneå och Överkalix har tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot 80 personer från annat land.
I Haparanda införs nu Lagen om valfrihet (LOV) inom hemtjänsten. Kommunen har delats upp i flera områden. Privata vårdgivare kan erbjuda sina tjänster inom ett eller flera områden, men inte neka vårdtagare vård i något området.
Hur känns det?
- På ett sätt är LOV bra, men den har också många brister. Vi har jobbat jättemycket med att säkerställa kvalité och vi kommer att ha jättehård kontroll, säger Bucht.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om