Haparanda blir spelplats när historien väcks till liv

Haparanda är en historiskt fascinerande plats. Det säger Sara Frykman, initiativtagare till kultur-dagarna ”Världens nålsöga” som just nu repeteras för fullt med amatörskådespelare i Haparanda.

Kvinnan bakom allt. Sara Frykman är kvinnan bakom det fleråriga projektet Nålsögat, om Hapareanda under första världskriget. Hon har även skrivit manus till "Och millionerna rulla ...!", som på söndag ges i stadshotellet, solennitetssalen.

Kvinnan bakom allt. Sara Frykman är kvinnan bakom det fleråriga projektet Nålsögat, om Hapareanda under första världskriget. Hon har även skrivit manus till "Och millionerna rulla ...!", som på söndag ges i stadshotellet, solennitetssalen.

Foto: Jan Bergsten

Haparanda2017-07-27 06:00

Den 11–13 augusti är det dags för fjärde upplagan av de kulturhistoriska dagarna ”Världens nålsöga” i Haparanda. Centralt för evenemanget är det skådespel som äger rum på Haparanda stadshotell. Där spelas ett historiskt viktigt händelseförlopp upp mitt bland matgästerna. Därutöver kommer man på olika platser att kunna ta del av föreläsningar, skärgårdsturer, guidad busstur, berättardag, bön och musiksoaré. Allt i en anda av att hålla historien levande genom att lära sig om den.

Ett stort antal amatörskådespelare och ideella krafter deltar i det femåriga projektet. Sara Frykman, initiativtagare och manusförfattare, har ägnat många timmar i de historiska arkiven. Hon för traditionen vidare efter sin far och farfar som i ord och bok (se faktaruta) berättat om det forna Haparanda och hur livet tedde sig för folket på den tiden. Hon tycker att Haparanda som gränsstad är en historiskt sett fascinerande plats värd att lyfta fram.

– Det var den enda nordliga passagen mot Finland och Ryssland, världens nålsöga. Första världskriget 1914–1918 var en händelserik tid och många politiska uppgörelser träffades på Haparanda stadshotell. Men även affärsupp-görelser, både hederliga och ohederliga. Det fanns handelsmän som snabbt kommit upp sig genom att sälja livsmedel dyrt till krigsmaskineriet. Det smugglades friskt över Bottenviken och många spioner rörde sig i trakten, berättar hon.

Sara Frykman har valt ut och skapat teater av några nedslag i historien mellan 1914 och 1918. I år är det Lenin och hans följes besök på stadshotellet 1917 som är utgångspunkten. En tid då han förmodas ha förberett den ryska revolutionen.

– Norra Sveriges historia behöver lyftas fram, säger Sara Frykman.

Världens Nålsöga

”Världens nålsöga” är ett femårigt projekt med kulturhistoriska dagar i Haparanda. Händelser som ägt rum på orten krigsåren 1914–1918 levandegörs med nya teaterföreställningar för varje år. Genom seminarier och andra kringarrangemang ges en djupare förståelse för historien.

Initiativtagare är Sara Frykman som är boende i Nynäshamn men har sina rötter i Haparanda. Hon är dotter till Gustav J Svanberg som skrev boken ”Haparanda 1910–1920”.

Tidigare föreställningar har handlat om mobiliseringen 1914, Röda korsets utväxling av invalidkrigsfångar mellan Tyskland och Ryssland 1915, 1916 års brottslighet med storsmugglare och spioner och i år Lenins planering av ryska revolutionen 1917.

Nästa års föreställning ska handla om Finlands frihetskamp 1918.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om