Haparanda kommun har tidigare gått ut med att läget inom kommunens vård- och omsorg är ansträngt. Kommunen har sökt efter personer som har kunnat tänka sig att ställa upp och jobba inom vården och förra veckan hölls en första introduktionsutbildning på tre timmar. Lärandet fortsätter sedan i verksamheten, har kommunen försäkrat.
Kurt-Åke Andersson arbetar som undersköterska vid Kalix sjukhus sedan drygt 40 år tillbaka och berättar att han blev vansinnig när han läste om Haparanda kommuns introduktionsutbildning.
– Alla initiativ som tas till att främja det här med vård- och omsorg-intresset är bara positivt. Det är inte det jag vill klaga på, men det måste gå rätt till, säger han.
Kommunen har bland annat sagt att anledningen till att de gått ut och söker folk som kan arbeta inom vård- och omsorg är för att personalen ska orka och för att minska risken för misstag i vården.
– Jag vet ju hur det är att jobba som ordinarie och ta emot vikarier. Det kan bli, om jag får kalla det ”börda”, men det blir en dubbel ”börda”, speciellt från personal som är helt outbildade, säger han och fortsätter:
– Jag förstår intresset att man i en kaotisk situation vill få hjälp men då är det bättre att göra som Kalix gjort, att man tar in personer som upprätthåller servicen på icke vårdnära uppgifter.
Under introduktionsutbildningen fick de deltagande bland annat lära sig de vanligaste typerna av förflyttning. Det är ingenting som Kurt-Åke Andersson anser går att lära sig på några timmar.
– Det här med patientförflyttning, det är absolut ingenting som du lär ut på några timmar, det kan skada dig för livet.
Han upplever att vård- och omsorgsjobb i många fall ses som enkla jobb, något han inte håller med om. Han anser i stället att det borde vara ett utbildningskrav för att få jobba med äldre människor.
– Om man hade satt en lägsta utbildning från början hade det kanske varit jättesvårt att få tag i folk, men då hade ju folk velat utbilda sig. Inte utbildar jag mig i vård- och omsorg när jag kan jobba hos kommunen helt utan utbildning. Vad tjänar det till?
– Jag finner inte ord. Jag blir så upprörd att jag får hjärtklappning.
Haparanda kommun tror inte att den kortare introduktionsutbildningen kan göra att det blir en fara inom vården, men det håller inte heller Kurt-Åke Andersson med om.
– Det är bara att ställa sig frågan ”varför har jag en utbildning?”, ”varför går jag och lär mig saker för att kunna arbeta?”. Det här fyller ju inte bägaren ens en fjärdedel, inte ens tio procent.
– Det är ju så orätt mot de här tjejerna och killarna som gör det här jobbet, och mest av allt är det orätt mot vårdtagaren.
För att lösa den akuta situationen anser Kurt-Åke Andersson att personer som saknar utbildning borde hjälpa till genom att stötta upp med andra arbetsuppgifter som inte är vårdnära. Detta samtidigt som man måste jobba ”långsiktigt” för att höja statusen på yrket.
– Långsiktigt har det nu hetat i 50 år. Det är färdigt med långsiktigt, nu måste de spotta i nävarna och få någonting att hända säger han och betonar samtidigt vikten av en lägsta utbildning.
– Om vi inte får in en lägsta utbildning till undersköterska på all äldreomsorg, då ska vi ha rent av sjuksköterskor. Det är mitt framtidskoncept.