Hälsan i centrum på Seskarö skola

En enda krydda gör att tacoälskare älskar tacos.- Det är spiskummin, säger Kristina Wikström, matkonsult.

Foto:

HAPARANDA2013-02-27 13:41

Antalet smaklökar på tungan varierar mellan 5 000 och 10 000 berättade Hushållningssällskapets matkonsulent Kristina Wikström för eleverna på Seskarö skola som i går anordnade miljö- och hälsodag.

- Alla får tycka olika om mat och vet ni att vi måste äta en sak minst fyra, fem gånger innan vi tycker om det, säger Kristina Wikström.

Alla eleverna berättar att de älskar tacos.

Prova på
- Det är faktiskt en enda krydda som gör att vi gillar tacos, spiskummin, säger Kristina Wikström.

Hon säger att hon tycker att kaviar inte luktar gott, men smakar bra. Eleverna däremot gillar varken smak eller doft.

- Kaviar, usch, jag åt det tidigare men inte längre, säger Oskar Strålind, när han får en folietäkt burk att lukta på.

Eleverna fick reflektera kring miljö, mat och dess betydelse och om hur viktigt det är att röra på sig och sova bra.

- Skolan är viktig som plattform för hälsosamma vanor. Under barn- och ungdomsåren grundläggs vanor och beteenden som ofta blir bestående i vuxen ålder, säger Kristina Wikström.

Rolig vecka
Dagen började med gemensam frukost.

- Det är kul att äta tillsammans och det var gott, säger Ida Hautalapi.

Lärare Åsa Wennberg är glad över skolans årliga hälsovecka som miljö- och hälsodagen var en del av.

Julia Lindström och Alma Niska tycker att det roligaste under veckan är innebandyturneringen och Emmi Hentilä längtar till spa-dagen. Casper Ikonen tycker att det är roligt att äta tillsammans och Linn Innala vill lära sig mer. Robin Gard, Eeli Hentilä, William Fuller och Norton Isaksson säger att pulkåkningen är veckans höjdpunkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om