Gruvor och guld på agendan

Det blev en historisk första dag på den klassiska Nordkalottkonferensen. Arbetslöhetsfrågor och avfolkning har alltid funnits högt upp på agendan tidigare, men i år diskuterades det hellre gruvor, guldfyndigheter och handelns framfart i Haparanda.

Foto:

HAPARANDA2008-08-08 21:02
Det är 24:e året i rad som det gränsöverskridande diskussionsforumet Nordkalottkonferensen genomförs, den här gången sker det i Haparanda. Konferensen startade igår och ska hållas hela helgen.
150 deltagare från Sverige, Norge och Finland deltar och huvudtemat i år är "klarar Nordkalotten en globak konkurrens och klimatförändringar?
Och efter första dagen kan konferensen sammanfattas som historisk, enligt arrangören Föreningen Norden. Från att tidigare har diskuterat arbetslöshet och avfolkning på Nordkalotten diskuteras nästan bara tillväxtfrågor. Den finske utvecklingsministern Paavo Väyrinen. talade sig varm om naturrikedomarna i området.
- Kommuner som svenska Pajala och finska Kolari kommer att fördubbla sin befolkning i en nära framtid, vi behöver en stor import av arbetskraft till Nordkalotten, sade han.
Några positiva delar som kom upp på konfernsen var de nya gruvorna som ska öppnas i Pajal och Kolari, troliga stora mängder av koppar och guld som går i ett stråk över Nordkalotten, i kittilä på finska sidan öppnas Europas största guldgruva samt Haparanda/Torneås framfart inom handeln.
Sven-Erik Bucht, kommunalråd i Haparanda, pekade på baksidor med utvecklingen i norra Sverige, Norge och Finland.
- Vi har ett stort behov av samarbeta över gränserna, men det bromsas av byråkratiska myndigheter på riksplanet. Vi fick på grund av Naturvårdsverket inte köra sopor några hundra meter över gränsen för återvinning och destruktion, utan tvingas idag köra dem till svenska Boden, en sträcka på 14 mil, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om