Gränsstaden i matematisk glädjeyra

Matematik och svenska är traditionellt Haparandaelevernas akilleshäl.Men nu tycks vinden ha vänt.- För fem år sedan fattades beslut att vända trenden, nu ser vi resultat, säger Kåre Strömbäck (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Glädjen över provresultaten i årskur tre går inte att ta miste på bland lärare och politiker i Haparanda och eleven Emma Laakkonen säger ma4te är roligt. ?tt uttalande som glädjer politikern Kåre Strömbäck (S).FOTO: Linda Danhall

Glädjen över provresultaten i årskur tre går inte att ta miste på bland lärare och politiker i Haparanda och eleven Emma Laakkonen säger ma4te är roligt. ?tt uttalande som glädjer politikern Kåre Strömbäck (S).FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2012-11-19 18:19

Glädjen är stor i Haparanda sedan Skolverket visat resultaten för de nationella proven i årskurs tre. Snittet i matematik och svenska var i Norrbotten knappt 70 procent och i Haparanda klarade 89,2 godkänd nivå i matematik och 91,9 procent i svenska. Endast Kalix slog Haparanda i matematik med 0,8 procentenheter och Haparanda knep första plats i svenska, före tvåan Övertorneå med 0,3 procentenheter.

Tydlighet premieras
- Det här är ett fantastiskt betyg till lärare, föräldrar och även till politiken som tog ett långsiktigt mål för fem år sedan och sedan dess har vi tillsatt mer resurser till skolan. Pedagogiken måste nå ut i yttersta vrån i klassrummet och hemmen måste visa att kunskap är viktigt och det har vi lyckats med, säger Kåre Strömbäck som själv arbetat som lärare och specialpedagog.

De senaste åren har utvecklingen av den praktiska matematiken exploderat i Haparanda. Allt från skolbutiker, utematte till mer Montessorimaterial har flyttat in i skolorna.

- Vi har länge haft en debatt om att jobba mer praktiskt och tydligt för att etablera en bra grund, med förståelse, redan i de lägre åldrarna. Kunskap är mycket en inställningsfråga, att känna tilltro till att jag kan lära mig är viktigt och självförtroende i ett ämne avspeglar sig i andra ämnen, säger Kåre Strömbäck.

Gränsskolans rektor Kjell Mäki berättar om intensiva matematikprojekt, ett av dem "learning study" avslutas våren 2013.

- Vi utvecklar undervisningen och genom diskussioner har många aha-upplevelser uppstått. Lärarna har tillsammans hittat trösklar som kan vara svåra i matematiken, analyserat dessa och arbetat för att hitta sätt att komma förbi dem, väl förbi löser sig mycket, säger Kjell Mäki.

Träna mer
Skolpsykolog Stig Isaksson har också särskilt uppmärksammat dyskalkyli, vilket förenklat kan förklaras som matematikens dysleksi.

- Vi ser lite av en diagnoshysteri i samhället, men det som en diagnos egentligen betyder är att vi behöver träna mer på någonting. Erfarna lärare ser detta och jobbar utifrån det. Matematik är någonting som vi behöver oavsett om vi måste jobba lite extra med det, det är också otroligt glädjande att svenskan går så bra, säger Kåre Strömbäck.

I Haparanda används den pedagogiska metoden "att skriva sig till läsning" i svenskan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om