Det var i augusti-september som konstnären ansökte om det nära en månad långa projektet för att få komma till Norrbotten och vidga sina vyer. För drygt en månad sedan blev det klart att Jennie Olofsson skulle få packa väskan för att åka mot gränsstaden.
– Jag tycker det är jättespännande att vi bor i detta avlånga svenska land och att det är rätt stora skillnader när det kommer till naturen, mörkret och ljuset i förhållande till var man bor, säger hon.
Ljuset och mörkret, gränsen och ur-hantverk är teman som konstnären vill titta närmare på under sin tid i Norrbotten.
– På något sätt kommer de här tre; ljus och mörker, mörker genom en gräns som blir dragen mellan självklara vänner och hantverkstraditioner och kulturella berättelser genom det, föras in i mitt material.
I och med vistelsen i Haparanda vill konstnären även lära sig jobba med fler material än bara glas.
– Jag vill föra in trä, skinn, ben och sådana hantverk som är äldre än glas är.
– Det kanske blir en fusion, men glaset kommer att vara med.
Residensvistelsen är ett samarbete mellan flera olika parter, bland andra Resurscentrum för konst och Haparanda stad. Det är första projektet som genomförs på det här sättet som kommunen är med i, men kultursekreteraren Pia Marttinen hoppas på att det ska bli någonting återkommande.
– Det är det vi önskar förstås, men jag måste få en bra slutrapport som jag kan presentera för nämnden och föra diskussionen vidare där.