Gärdsgården på plats i Hanhivittikko

ÖVERTORNEÅ. Nu är den 150 meter långa gärdsgården på Hanhivittikkos fäbod i Övertorneå i stort sett klar. I går fanns länsstyrelsens Agneta Engström på plats för inspektion.- Vi började förra hösten och nu är det bara några meter kvar, säger förman Jan-Ola Ersson.

Politikern Lars Anttila (v), Marita Sturk, Hanhivittikko-arbeta- re och länsstyrelsens Agneta Engström tar en fikapaus.

Politikern Lars Anttila (v), Marita Sturk, Hanhivittikko-arbeta- re och länsstyrelsens Agneta Engström tar en fikapaus.

Foto: danhall

Haparanda2008-10-17 06:00
1965 bodde den sista familjen på Hanhivittikkos fäbod, berättar Lars Anttila (v), anhängare till fäbodsområdet som numera är en besöksmagnet i Övertorneå kommun.
Under sommaren finns djur och mängder av växter - blommor som normalt inte borde växa så långt norrut - i området.
- Under andra världskriget blev det brist på foder och det köptes från södra Sverige. Det är förklaringen till den mångfald av växter som finns här, säger Lars Anttila.
Snart klart
Nu har sommardjuren lämnat fäbodområdet och det ligger stilla och tyst. Från en av de små stugorna ryker det ur skorstenen och vid skogsbrynet brinner en liten eld.
Bror Sturk, Stefan Björnfot, Hans Alanentalo och Jan-Ola Ersson är i full färd med att färdigställa den gärdsgård som de började bygga förra hösten.
- Grisfotsstaket blir den direkta översättningen från finska. Men i Sverige heter det gärdsgård, säger Jan-Ola Ersson, förman.
Att bygga en gärdsgård innebär att ge sig in i ett gediget hantverk. Byggarna på Hanhivittikko har gått en två dagar lång kurs
i konsten i Svanstein. Hans Alanentalo värmer grenar över elden och kommer sedan skyndande med dem till de andra som står beredda vid gärdsgården.
- Grenen värms för att mjukna och lättare gå att forma.
I en riktig gärdsgård används bara naturmaterial. Gärdsgårdsstörarna binds samman av knutar av grenar, inte av spik och trämaterialet är gran.
- Spetsarna ska vara nedåt för att djuren inte ska göra sig illa, säger Bror Sturk.
Fint i miljön
Den del som är i marken är sotad över elden.
- Kådan som kommer fram då fungerar som impregnering. Den gör att träet inte ruttnar, säger Ersson.
I minst 30 år ska den nya gärdsgården hålla. 150 meter ska den bli och i går hade den hunnit bli 120 meter lång. På plats för att beskåda verket var länsstyrelsens Agneta Engström. Länsstyrelsen och Övertorneå kommun är finansiärer till gärdsgården som kostat 60 000 kronor.
- Länsstyrelsen är förvaltare av området och vi brukar göra en tillsyn varje år för att bistå med råd och stöd om det behövs, säger Engström.
Lars Anttila som själv var dräng en sommar när han var 15 år trivs på Hanhivittikko.
- Gärdsgården blev väldigt fin och passar in i fäbodområdet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om