I december beslutade Haparanda tingsrätt om företagsrekonstruktion för Outinens potatis efter att företaget själva ansökt om det. Företagets vd berättade då att det funnits några händelser som lett fram till situationen. Stora investeringar följt av pandemin och förlust av ett större kontrakt med en matvarukedja uppgavs som några orsaker.
I början av juni lämnade vd:n in konkursansökan.
Det tog däremot inte lång tid innan matproducenten Nyhléns Hugosons berättade att de förvärvat Outinens konkursbo via dotterbolaget Haparanda potatis.
Nu har det gått några månader sedan dess. Den nya ledningen verkar funnit sig till rätta på fabriken och produktionen av olika potatisprodukter går på löpande band.
– Vi har under många års tid varit branschkollega till Outinens potatis och vi har också varit kund, säger Magnus Nilsson, vd Nyhléns Hugoson, och berättar att de till sina andra verksamheter bland annat köpt skalade potatisar för att göra palt och färdigmat.
I samband med konkursen blev Magnus Nilsson kontaktad av konkursförvaltaren, berättar han.
– Där startade det hela för vår del. Det var väldigt plötsligt, för vi jobbar ju med kött, chark och färdigmat och var inte i potatisbranschen.
– Det vi fastnade för i den här delen var att vi tycker man jobbar med bra naturliga råvaror. Potatisen är en spännande råvara och har en historik.
Mitt i sommaren och semestertider gick matproducenten in och köpte konkursboet.
– Det har varit en otroligt rolig och lärorik resa men troligtvis en av de mer utmanande vi tagit oss an hittills, och det var för att det var mitt i sommaren och ett konkursbo.
Jonas Juhlén är platschef vid Haparanda potatis, som producerar produkter vid fabriken i Haparanda. Han berättar att han själv blev kontaktad samma dag som Nyhléns Hugosons tog över.
– Från dag ett har vi haft full produktion, säger han.
Platschefen berättar att han själv arbetat för Outinens potatis som produktionschef för ett antal år sedan. Han är inte den enda som känner igen fabrikens insida.
När Nyhléns Hugosons tog över erbjöds de anställda en fortsatt anställning.
– Två dagar innan vi tillträdde visste vi inte om vi hade en anställd eller 20 anställda, säger Magnus Nilsson och berättar att den absoluta huvuddelen av personalstyrkan valde att fortsätta.
– Vi är jätteglada för det, hade alla velat jobba på Ikea hade det varit kört för oss.
Bolaget jobbar nu för att sätta en mer lokal och norrländsk prägel och tittar på att göra en större potatislansering i Nyléns Hugosons varumärke.
– Vi vill hitta ett erbjudande som är starkare och mer attraktivt hos de norrländska konsumenterna, säger Magnus Nilsson och fortsätter:
– Vi ser också potential att samarbeta med betydligt fler potatisodlare i Tornedalen och Norrbotten.
Utanför fabriken i Haparanda vajar flaggor med Nyhléns Hugosons namn tillsammans med en flagga där det står Outinens. Bolagets tanke är att så småningom fasa ut Outinens som varumärke, i stället kommer det på produkterna och fabriken att stå Nyhléns Hugosons.
– Man kan aldrig utesluta att det kan finnas någon Outinensprodukt kvar för längre tid, men tanken är att på fabriken kommer det stå Nyléns Hugosons och alla flaggor ska vara det, säger Magnus Nilsson.
– Men det är också tidigare ägarens efternamn och vi vill värna om den här fabriken framåt på ett respektfullt sätt.