Från Idolscen till barnsång

Från fredags-TV och vidare längs den snitslade Idolbanan. Men Camilla Håkanssons musikaliska karriär tog en vändning.Sonen Leon föddes och som mammaledig släpper hon nu barnskiva.

En glad Camilla Håkansson efter att ha tagit sig vidare i Idol 2009.FOTO: Lotta Nilsson

En glad Camilla Håkansson efter att ha tagit sig vidare i Idol 2009.FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

Haparanda2011-12-05 08:02

Camilla Håkansson öppnar dörren till hemmet, börjar med att be om ursäkt för att det blev något senare än tänkt. Leon beslutade sig för att ta längsta sovmorgonen hittills i livet, med något rubbade morgonrutiner som följd. Som mammaledig snurrar det mesta kring hemmets minste krabat. Det gäller att ta en sak i taget med den energiska och snabbpratande 24-åringen - så vänlig och öppen att det känns okej att inleda med en dum fråga.

Barnskiva. Är det för att du har blivit mamma?

- Absolut. Jag höll på med mitt eget album, men jag la det på is när jag blev gravid och nu har jag redan börjat skriva på en ny barnskiva. Att göra saker för barn och vara knäpp och barnslig på scen, jag känner att det här är jag till 100 procent. Jag tycker inte om att barn inte blir tagna som egna individer utan bara som "små barn". Jag vill ha med låtar för alla barn på skivan. För de som har mycket fantasi, de som funderar mycket och tänker djupare.

Bajsade under bordet
"Träden kissar Coca cola" och "gissa vad vi gjorde, vi bajsade under bordet" är rader från två spår.

- Ja, precis, men det finns också låtar som Lilla pappa om barn som saknar sin pappa när föräldrarna är skilda. En annan om en kille som inte tycker att han är bra på matte och sport men han "tycker i alla fall att han är snäll". I Shaka twista övas motoriken och Vår kära mor handlar om min farmor.

Tänker du pedagogik eller underhållning när du skriver för barn?

- Det finns pedagogik bakom varje låt. Men socialt och humant, hur man är som vän. Det är inte så att det är matte i låtarna. Jag vet att barn väldigt ofta kör sina skivor på repeat och då vill jag att den ska ge något för föräldrarna, att de också ska tycka att den är bra. Jag har inte hittat någon sådan skiva än.

Låten Ett barns funderingar skrev en tolvårig Camilla Håkansson. Att släppa något i vuxen ålder som man gjorde som barn är en skrämmande tanke för många.

- Nej, jag tänkte tvärtom. Om jag tänkte jag så då - då tänker barn så nu. Det är jättekul att ha med den. Jag har alltid spelat den för barn och den griper tag.

Hennes vilja är att skivan ska nå barn i alla åldrar, från nykläckta till tonårsdöttrar som fortfarande lyssnar i smyg på flickrummet. En vilja som rimmar bra med förslaget från Kalix kommun om att skivan ska delas ut till samhällets alla nyfödda. Och det är mycket småttingar i Camillas liv. Under graviditeten påbörjades studier till barnmorska - som visserligen avbröts för skivan - och tillsammans med illustratören Mikaela Wärendh jobbar hon på en barnbok som ska komma ut till sommaren.

Blöjbyten och barnsånger
Min undran om mammaledighet versus många projekt rent praktiskt avbryts när Leon vurpar, får fjärrkontrollen på handen och börjar snyfta.

Mamma Camilla tröstar: "Men vem är det? Är det Leon? Titta Leon!" och håller upp skivomslaget.

- Bullbak, träning och långa promenader har jag helt prioriterat bort. Sen jobbar jag när Leon har somnat. Ibland blir det även när han är vaken, men det går ju bra för jag jobbar ju med någonting som han älskar. Han verkar verkligen gilla musik.

Men blöjbyten och barnsånger. För bara två år sedan deltog Camilla Håkansson i Idol. 2009 närmare bestämt. Och få har väl missat vad som hände när den sista platsen till kvalfinalen skulle läsas upp. Camilla missförstod programledaren Peter Jihde och började jubla när den andra deltagarens namn lästes upp.

Men Camilla tar det hela med ro.

Det bästa som kunde hända
- Det var det bästa som kunde hända. Det blev mycket uppmärksamhet och jag tycker all PR är bra PR. Jag har självdistans och bjuder på mig själv dagligen och har inget behov av att framställa mig själv som perfekt. För det finns det ingen som är.

- Efteråt tyckte jag faktiskt att det var skitkul och la upp det på min blogg. Det var skönt att det hände just mig som bara ser det som en fördel, än att det hade hänt någon som hade tagit det hårt och tyckt att det var jobbigt.

Fakta Camilla Håkansson

Ålder: 24 år.

Bor: I Kalix.

Familj: Sambon Johan Frohm, sonen Leon.

Aktuell med: Barnskivan Ett barns funderingar som släpptes 1 december. Uppträder och signerar skivor i Smedjan 10 december.

Bakgrund: Har varit med i Fame factory och Idol.

Övrigt: Älskar att laga mat och drömmer om att släppa en kokbok. Bloggar även på www.finest.se där hon har 20 000-25 000 unika besökare per vecka.

Julklappstips: Boken Ditt kompetenta barn av Jesper Juul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om