Fotokonsten ska väcka minnen

Vid entrén till Haparanda stadshus hänger sju fotografier. Bilder tagna i staden under 60-talet av Kjell Havring. Här kan de äldre Haparandaborna känna igen sig och de unga betitta stadsbilder från förr.

Bilden från Grankullens dansbana är en favorit för fotografen Kjell Havring. - Den väcker mest tankar för där har jag aldrig varit när den var igång.

Bilden från Grankullens dansbana är en favorit för fotografen Kjell Havring. - Den väcker mest tankar för där har jag aldrig varit när den var igång.

Foto: Susanne Jansson

HAPARANDA2010-07-08 18:28
I torsdags invigdes utställningen och de sju bilderna har var sin pelare, utanför stadshusets ingång, att förgylla. I två år ska Haparandaborna och stadens besökare ges chans att beskåda verken.
Sven- Erik Bucht invigningstalade och hade glada minnen kopplade till fotografierna.
- När jag ser bilden från Grankullens dansbana minns jag när tio i topp spelades in där och vi i publiken skulle få vara med och rösta. Det var en faslig strid om vilka som skulle hinna få en mentometerknapp, säger Bucht som vid tillfället höll sig framme och fick lägga sin röst.
För besökaren Rut Runelöv väcks också nostalgin.
- Helt fantastiskt roligt att se. Jag känner igen allt och kommer ihåg hur det var. Till och med att jag kollar in BD-skyltarna på bilarna för att se om jag känner igen vems bil det är. En höjdare för oss gamla Haparandabor.
Fotografen Kjell Havring, med en fot i Haparanda och en i Stockholm, berättade kort om var och en av bilderna.
- De togs alla under min gymnasietid här i Haparanda och det är en stor ära att vissa dem för alla i Haparanda och hoppas att de väcker minnen.
När två år gått väntar sju nya 60-tals bilder på att få ta plats på pelarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om