Förslaget: 350 000 kronor för att öka valdeltagandet

Kommunfullmäktige föreslås avsätta 350 000 kronor för att öka valdeltagandet i Haparanda, som 2018 var lägst i hela landet. ”Man måste på något sätt hitta vägar att intressera”, säger valnämndens ordförande Monica Westman (C).

Förslag till åtgärder för att öka valdeltagandet i Haparanda väntas tas upp vid kommunstyrelsens sammanträde på måndagen.

Förslag till åtgärder för att öka valdeltagandet i Haparanda väntas tas upp vid kommunstyrelsens sammanträde på måndagen.

Foto: Herman Öberg

Haparanda2022-02-13 17:30

Vid det senaste valet var valdeltagandet i riket 87,2 procent. I Lomma kommun, som hade högst valdeltagande till riksdagsvalet, röstade 93,9 procent av den röstberättigade befolkningen. I Haparanda var motsvarande siffra 72,8 procent. Det var också den lägsta siffran i landet.

– Det är alarmerande att vi är lägst i landet, säger Monica Westman.

Hon menar att det blir ett demokratiunderskott om det är så att få röstar.

– Jag menar, de människor som bor i Haparanda lämnar ju inte sina synpunkter på hur de tycker att det ska vara i vår kommun. Det är en brist, tycker jag, säger hon.

– Man måste på något sätt hitta vägar att intressera så att i alla fall fler skulle vilja komma och rösta.

I januari beslutade valnämnden att föreslå kommunfullmäktige att avsätta 350 000 kronor för insatser med syfte att öka valdeltagandet i kommunen.

Förslaget väntas tas upp vid kommunstyrelsens sammanträde på måndag den 14 februari för att sedan vandra vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Enligt kommunen är 40,8 procent av medborgarna i Haparanda födda utomlands, främst i Finland. Genom att ta det i beaktning föreslår valnämnden att ett flertal åtgärder vidtas för att öka valdeltagandet i kommunen. 

– Att jobba med både uppsökande verksamhet, men också översätta till finska, både valprogram och information om varje parti, så att man skulle kunna öka valdeltagandet. Det är en brist i demokratin om det är så många som inte röstar, säger Monica Westman.

Några andra konkreta förslag handlar om att information om valet ska presenteras i lokala tidningar och reklamblad i Torneå och arbeta för att tidningar, reklamblad och annonsblad i både Haparanda och Torneå skriver artiklar om valet på finska.

Just språket skulle kunna vara en faktor när det kommer till valdeltagandet, menar valnämndens ordförande.

– Det kan vara språket. Det är väl en analys som vi gjort av det, att det är språket som gör att det är så många som inte röstar.

– Det är just i de områden där valdeltagandet är lågt där det bor många med finsk bakgrund.

De föreslagna insatserna är tänkta att genomföras från maj och fram till valdagen 2022. 

– Det brukar vara så att valinformationen kommer igång några månader innan man ska gå och rösta. Då gäller det att fånga uppmärksamheten, tänker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!