Forna dagar på schemat

I 15 år har elever från Haparanda och Torneå besökt byar i Tornedalen för att lära sig mer om livet kring sekelskiftet. I år var det dags för Suogården i Matkakoski att välkomna de drygt 600 eleverna.- Det är roligt att kunna bidra med någonting, gården är mitt livsintresse, säger Lennart Johansson, ägare till Suogården.

"Det är 15 året i år som elever får möjlighet att lära sig mer om livet vid sekelskiftet", säger Jaana Hurtig, SV.

"Det är 15 året i år som elever får möjlighet att lära sig mer om livet vid sekelskiftet", säger Jaana Hurtig, SV.

Foto: linda danhall

Haparanda2008-08-26 06:00
Under fem dagar besöker mer än 600 mellanstadieelever från Haparanda och Torneå, 1700-talsgården Suogården i byn Matkakoski. Tanken är att visa hur människor levde i Tornedalen vid sekelskiftet. På Suogården finns mycket bevarat och där får eleverna se på ladugården, rökbastun, hantverk, fiske och håvning, smide och en inblick i Suogårdens historia.
Landhöjning
- Suo betyder myr, men tittar man ut på området här då bli man fundersam. Här syns ingen myr, men då ska man beakta att landhöjningen är en meter per hundra år och då förstår man ju, säger Lennart Johansson, ägare till Suogården.
Under sin storhetstid var Suogården en stor gård i området. 28 kor och kalvar bodde där. Gården har också en egen smedja som ytterligare bevisar vilken betydelsefull punkt som gården var.
- Smedjorna brann upp och byggdes upp igen med jämna mellanrum, så därför ligger den långt bort från huvudbyggnaden, säger Per Grape, som driver Harjugården.
I smedjan finns smidesredskap och en eldningsplats som minner om en tid då spik, spett, hästskor och spadar tillverkades i eldens hetta.
Jubileum
- Smeden måste ha haft hög status och varit en mycket viktig person. Vilket hantverk och konststycke.
Jaana Hurtig verksamhetschef vid Studieförbundet vuxenskolan är glad över arrangemanget.
- Det är jubileum i år då vi åkt runt i byarna i 15 år i år. Vi samarbetar alltid med byborna som känner till trakterna, utan dem skulle det inte gå att genomföra.
I år samarbetar Suogården, Korpikylä hembygdsförening, Stiftelsen Norrbottens läns arbetsstugafonden och Haparanda stad.
- Förra året besökte eleverna Seskarö och nästa år...det blir en överraskning.
Viktig historia
Under måndagen besöktes gården av tre elevgrupper från Gränsskolan i Haparanda och två grupper från Finland, Kyläjoki och Kaakamo.
- Det är jätteroligt här. Vi leker, går runt och tittar och ska äta, säger Niko Lauri, elev på Gränsskolan.
Satu Karhumaa från Kyläjoki var imponerad.
- Allt här är fint och trevligt. Speciellt huset är jättefint. När jag blir stor vill jag nog ha ett sådant hus.
För Lennart Johansson, gårdsägaren väntar några intensiva dagar. Han är glad att kunna bidra till att eleverna får en inblick i forna dagar.
- Ser man inte bakåt, ser man inte framåt, då får man se upp, det tror jag, säger Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om