Företagare för en sommar

Sofia Lohiniva och Milla Barsk var två av dem som nappade på kommunens erbjudande om att starta eget. Deras sommarjobb blev företaget 93:an.

Milla Barsk och Sofia Lohiniva är barndomsvänner sedan dagis. " Ena stunden bråkar vi och andra är vi sams. Vi är som syskon", säger Sofia Lohiniva.

Milla Barsk och Sofia Lohiniva är barndomsvänner sedan dagis. " Ena stunden bråkar vi och andra är vi sams. Vi är som syskon", säger Sofia Lohiniva.

Foto: Kirsi Poikela

HAPARANDA2010-08-02 06:00
De går andra året på handels- och administrationsprogrammet och har sommarjobbat på Mattilas jordgubbsodling tidigare. När det var dags att välja vad de skulle göra i företaget var valet inte så svårt.
- Vi funderade på att sälja smoothies först, men det var ingen bra idé. Det skulle ha kostat så mycket att köpa in allting, säger Sofia Lohiniva.
I stället blev det jordgubbsplockning och sen försäljning utanför Coop extra. De kände jordgubbsodlaren Lennart Wennberg sedan tidigare.
- Vi knackade på hos Lennart och han gick med på det. Han sa att det skulle bli intressant att se hur det går. Jag tror att han var ganska förvånad över att vi kunde hålla priset så högt, berättar Sofia Lohiniva som avslöjar att gubbarna kostade runt 50 kronor litern.
Även tillstånd att få stå och sälja utanför mataffären var inga problem,
eftersom de redan hade kontakter där. De hade gjort sin praktik där.
Ingen ledighet
Tjejerna valde att jobba intensivt. De jobbade femton dagar i sträck utan ledighet.
- Det var först planerat att vi skulle ha två dagar ledigt, men det blev inte så för det fanns ju så mycket bär, förklarar Sofia Lohiniva.
En del av plockningen gjorde de på kvällen och resten på morgonen. Sen bar det av att sälja bären som gick åt som smör i solsken, trots det höga priset. De uppskattar att de sammanlagt har sålt ungefär 400-500 liter.
- Det har varit roligt, men ganska tungt. Man har ju inte sovit så mycket, konstaterar Sofia Lohiniva.
Den längsta dagen jobbade de sammanlagt i 14 timmar. Det var när de sålde jordgubbar på marknaden i Haparanda.
Bokföringen har de skött själva som har varit av en enklare variant.
- Vi har skrivit i en liten bok hur mycket vi har sålt, berättar Lohiniva som tillägger att de funderar på att sälja en dag till.
Eftersom arbetet ännu kanske inte är avslutat vet de inte hur mycket som hamnar i plånboken än. Utgifterna ska dessutom betalas innan det är dags för lön.
- Men nog har vi tjänat mer än de vanliga sommarjobbarna, säger Sofia
Lohiniva nöjt.
Framtidens företagare?
De konstaterar båda att det har varit en bra erfarenhet.
- Det har varit ett minne för livet. Det är bra att man fick testa på det nu, så att man vet hur det känns att ha eget företag.
Men ett eget företag är inget som ligger i planerna än på många år för tjejerna.
- Kanske om tio eller tjugo år, siar Sofia Lohiniva som först vill gå klart skolan och resa.
Namn: Sofia Lohiniva och Milla Barsk.
Sommarjobb: Hobbyföretaget 93:an.
Sysslor: Plockning och försäljning av jordgubbar.
Bäst med jobbet: Bestämma tider själv.
Sämst med jobbet: Inte så mycket ledighet.
Lön: Vet ej, tar ut lönen
i augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om