Flyktingarna i världen blir fler

Allt fler människor i världen behöver skydd. Samtidigt minskar möjligheten att komma till ett nytt, tryggt land.- Det är en oroväckande trend, säger Anna-Carin Öst, UNHCR.

"Sverige har en viktig roll som flyktingmottagare", säger Baby Thein som själv kom som flykting till Sverige för åtta år sedan. FOTO: linda danhall

"Sverige har en viktig roll som flyktingmottagare", säger Baby Thein som själv kom som flykting till Sverige för åtta år sedan. FOTO: linda danhall

Foto: linda danhall

HAPARANDA2009-04-03 06:00
I går hölls en seminariedag i Haparanda som handlade om kvotflyktingar. Ett 100-tal personer träffades för att ta del av det senaste från FN:s flyktingorgan UNHCR.
- Det är en oroväckande trend att gapet ökar mellan presenterade fall och avresta flyktingar, säger Anna-Carin Öst, UNHCR.
Förra året prioriterade UNHCR 120 000 flyktingfall som presenterades för olika länder. Det slutade med att 65 548 flyktingar reste till tryggheten i ett nytt land.
- Det finns 31,7 miljoner människor i världen som har ett skyddsbehov.
Den största gruppen flyktingar kommer just nu från Pakistan, Syrien och Iran.
Flyktinglägrets kontraster
Thomas Norberg som är flyktingsamordnare i Övertorneå, deltog vid Sveriges senaste Sverigeprogram som hölls i Thailändska flyktinglägret Tham Hin. Där finns 6 000 flyktingar och många av dem har levt i lägret i över tio år.
- Det var oerhört betydelsefullt att besöka lägret och se hur livsvillkoren är där. Det är imponerande att man lyckas hålla gnistan uppe under så lång tid, under sådana svåra förhållanden.
Under det drygt en månader långa besöket utbildades de flyktingar som fått tillstånd att komma till Sverige i allt från hur en flygresa går till, till vad som väntar i Sverige.
En insats som visat sig vara värdefull.
- Effekterna har varit minskad oro, ökad trygghet att flytta och påbörjad process mot delaktighet i Sverige. Kvotflyktingar är kompetenta människor men har ofta liten kunskap om ett modernt samhälle. Vi måste vara flexibla och förstå att Sverige är väldigt annorlunda i ett internationellt perspektiv.
Sverige är annorlunda
Baby Thein, från Luleå kom själv till Sverige för åtta år sedan som kvotflykting, då hon hamnat i konflikt med regimen i Burma. Nu hjälper hon andra flyktingar till rätta i Sverige.
- Jag kom ensam hit. Allt var annorlunda. Jag är blyg och det tog ett år innan jag vågade lära mig svenska. Sverige har en riktig demokrati. Många som jag möter frågar just om det är sant.Vi människor är alla lika värda, men det är inte sant i alla länder.
Att öppna sitt land och sin kommun för flyktingar tycker kommunalråd Sven-Erik Bucht är viktigt.
- Det är jätteviktigt i vårt samhälle. Det är väldigt farligt när människor får gränstänk. Utan olikheter händer ingenting nytt i ett samhälle, utveckling nås när gränser faller, det måste vi se, säger Bucht.
FAKTA
Kvotflyktingar

Kvotflykting:
Flykting i särskilt behov av skydd. Kravet är att flyktingen inte kan få skydd i sitt eget hemland och dessutom uppfyller ytterligare åtta punkter från kriterielistan. FN:s flyktingorgan UNHCR prioriterar det enskilda fallet som särskilt angeläget och presenterar det för ett kvotland.
Därefter väljer landet själv om flyktingen får uppehållstillstånd.
I år tar Sverige emot 1 900 kvotflyktingar.
Haparanda kommun tar emot 25 stycken under perioden 2007-2009.
Nu finns det 18 kvotflyktingar i Haparanda.
Vidarebosättning: Uttagningen och överföringen av flyktingarna kallas vidarebosättning och är till för att snabbt rädda flyktingar med akuta skyddsbehov.
Sverigeprogram: Information före avresa till Sverige om vad som väntar i Sverige.
Ensamkommande flyktingbarn: Flera hundra ensamkommande barn söker varje år asyl i Sverige.
I Haparanda finns nu sex ensamkommande flyktingbarn.
Källa: Migrationsverket/Haparanda kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om