Flickornas viktökning fortsätter – så agerar kommunen

Haparanda stad har länge satsat mer pengar på traditionella "pojkaktiviteter". Nu ser man på statistiken att flickornas övervikt i Haparanda ökar.

Bengt Westman (S)

Bengt Westman (S)

Foto: Jonas Andersson

haparanda2018-05-07 05:00

Vid senaste kommunfullmäktige tog Niklas Olsson (M) upp frågan om hur kommunen jobbar mot barnfetman. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Bengt Westman (S) berättade då att man kan se kurvan bland pojkars övervikt har bromsats. Men fetman bland flickor minskar inte. Viktökningen fortsätter att vara ett problem.

– Det kan vara farligt att dra fel slutsatser. Men statistiken visar att pojkarnas vikt har minskat, medan viktökningen fortsätter bland flickor. Vi kan tolka det så att vi behöver skaffa fler aktiviteter för flickor så att de kan röra på sig, säger Bengt Westman (S) och fortsätter:

– Det har varit så stark inriktning på de traditionella sporterna som ishockey, bandy och fotboll. Det finns flickor även i de sporterna, men inte i samma utsträckning som killar. Därför har vi höjt aktivitetsstödet för flickor, så alla som tar in flickor får mer stöd den vägen.

Haparanda var redan en av de kommuner i Sverige som delade ut mest pengar i aktivitetsstöd per invånare. Men 2017 beslutade man att öka stödet genom att ge dubbelt så mycket pengar för tjejer som för killar.

– Vi premierar de som tar till sig verksamheter där flickor vill vara med. De får dubbelt aktivitetsstöd för varje flicka som är med, säger Westman.

Innebandy är en populär aktivitet bland tjejer i Haparanda. Ridsport är en annan. När Haparanda Ryttare bad om stöd för en vaktmästartjänst valde kommunen därför att satsa på ridsporten. Kommunen finansierar vaktmästartjänsten för resten av året för 200 000 kronor.

– Nämnden har varit tydlig med att vi måste stötta flickorna. Även om vi inte har budgeterat för pengar får vi flytta om i budgeten så att vi klarar det här. Det råder inga delade meningar om det här – vi ska stötta flickorna, säger Bengt Westman.

Tittar man bland vuxna ligger Haparanda högt upp, eller långt ned, i statistiken. Haparanda har störst andel medborgare i åldern 16-84 med fetma – i Norrbotten. Folkhälsomyndighetens statistik kommer från 2016 där alla med BMI över 30 har delats med antalet som svarade på enkäten och där är man dessutom åtta i hela landet. I Haparanda hade 22 procent fetma. Genomsnittet i landet är 16 procent.

Satsningen på tjejer i ung ålder tror den politiska majoriteten är vägen framåt.

– Man måste kunna ha en helhetssyn. Vi stöttar flickidrotten betydligt mindre än pojkars. Man ska ha jämlika förutsättningar oavsett kön och där har vi en tydlig uppfattning i nämnden. Vi ska prioritera tjejerna nu, säger Bengt Westman (S).

Fakta

Övervikt är när ett barn väger så mycket att det räknas som ohälsosamt. Kraftig övervikt kallas fetma och räknas som en sjukdom. Barns vikt påverkas av ärftlighet, matvanor och hur mycket barnet rör på sig. Övervikt och fetma anstränger kroppen, vilket ökar risken för sjukdomar som diabetes eller hjärtsjukdomar. Övervikt och fetma hos barn är vanlig.

Kostråd: Regelbundna måltider, mycket frukt och grönsaker, äta grovt bröd, potatis, pasta och ris, mindre mättat fett, som smör, grädde och ost, mindre socker, glass och godis, dricka mindre av söta drycker, äta lagom stora portioner.

Källa: Urklippt från 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om