Flera insatser i Haparanda för att stärka skolan

Sex av tio Haparandaelever var inte behöriga till gymnasiet i våras. Samtidigt går många ut nian med låga meritvärden – något som enligt kommunens skolchef dels beror på hög frånvaro. Nu tar kommunen krafttag för att vända utvecklingen: ”Vi jobbar systematiskt”, säger Arja Martinviita.

Många Haparandaelever går ut nian med låga meritvärden – något som enligt kommunens skolchef dels beror på hög frånvaro. (Bilden är en genrebild)

Många Haparandaelever går ut nian med låga meritvärden – något som enligt kommunens skolchef dels beror på hög frånvaro. (Bilden är en genrebild)

Foto: Axel Hilleskog

Haparanda2022-11-03 05:00

För att minska frånvaron har flera åtgärder vidtagits. För några år sedan tillsattes elevcoacher. Utöver det har kommunen även tillsatt en familjestödjare och en psykoterapeut i samverkan med socialförvaltningen, för att stötta eleverna och deras familjer samt personalen. 

– Vi har tittat på hur andra kommuner har gjort. Norrköping har haft en modell där de jobbat med att stötta familjen, säger Arja Martinviita, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen, Haparanda kommun.

I över ett år har kommunen även deltagit i utvecklingsarbetet "Samverkan för bästa skolan" med Skolverket. Ett stöd myndigheten erbjuder till huvudmän vars skolor har låga kunskapsresultat och som bedöms ha svåra förutsättningar att förbättra elevernas resultat själva. 

– Det handlar om utveckling av undervisningen, så vi verkligen kan nå alla våra elever. 

– Det är ett långsiktigt arbete. Det är inte så att vi nu helt plötsligt har upptäckt att vi fått dåliga resultat. Vi följer upp det hela tiden och vi jobbar systematiskt. De här två senaste åren har varit väldigt bekymmersamma. Pandemitiden har gjort sitt men det är många andra faktorer också som spelar in. 

Dels har Haparanda haft svårt att rekrytera behöriga lärare – särskilt specialpedagoger.

– För några år sedan tappade vi flera specialpedagoger för att de gick i pension och det fanns inte några nya att anställa. När vi hade som lägst hade vi tre specialpedagoger i kommunen. Då kan du tänka dig att de här eleverna som nu har gått ut, de var på mellanstadiet på den tiden.

Genom ett statsbidrag via Skolverket har Haparanda nu utbildat flera specialpedagoger. I dag har de ökat till nio stycken. 

– Just nu har vi bra bemanning på den delen men det gäller att hela tiden bevaka vad vi kan göra, för att se till så vi inte tappar kompetenser, säger Arja Martinviita.

Däremot inom låg- och mellanstadiet berättar Haparanda kommuns skolutvecklare Jaana Ohtonen att resultaten ser ljusare ut. 

– Vi ser inte den här utvecklingen i årskurs sex, utan där ser vi att över tid har det genomsnittliga meritvärdet ökat något och kanske stagnerat det senaste året. Vi ser också att i årskurs tre, där har resultaten i nationella prov blivit bättre sedan 2019, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!