Finska tullen ska spara  -  då kan samarbetet minska

Tulltjänstemännen i Norrbotten har fått större arbetsbörda sedan Norrlandsfunktionen infördes förra året. Nu blir den ännu större vid gränsen när 17 tjänstemän i norra Finland får gå i år.

HAPARANDA2010-08-05 06:00
Under det här året ska norra tulldistriktet i Finland minska sin personal med 17 heltidstjänster. Tillsammans med förra årets nedskärningar landar siffran på 30 heltidstjänster. Sveriges största nedskärningar i tullverksamheten var strax efter EU-inträdet, men hittills har Finland varit ganska förskonat, tills nu.
Tullen i Haparanda samarbetar mycket med grannstaden Torneå.
- Det fungerar bra. Vi utbyter information och vi lånar utrustning och personal av varandra.
I vissa fall kör vi sampatruller, säger gruppchef Henry Hannu
i Haparanda.
Ett samarbete som kan minska med nedskärningarna.
- I det dagliga arbetet påverkas vi nog inte så mycket. Men det är klart att det kan påverka vårt samarbete, säger Henry Hannu.
Internetdroger och cigaretter
Både svenska och finska tullen vid gränsstaden är eniga om att det som sysselsätter dem i stor utsträckning i dag är internetdrogerna.
- Vi har väldigt många utredningar rörande narkotikaklassade läkemedel som benzodiazepiner med mera och cannabis som fastnar i posttullen. Många yngre har en väldigt liberal syn på cannabis, säger Hannu.
Tillförordnad chef, Johan Ribom, hos polisen i östra Norrbotten delar synen på att det är främst de drogerna som varit mest synliga i hans område.
Men det finns även positiva sidor.
Inga narkotikabeslag
- Generellt så har det varit mindre amfetamin i östra Norrbotten den senaste tiden, säger han och hänvisar resultatet till polisens förebyggande arbete inom området.
Enligt Tullverkets beslagsstatistik i Norrbotten för första halvåret
i år är inga narkotikabeslag alls gjorda, jämfört med fjolårets två beslag.
Henry Hannu förklarar det med att siffrorna kan vara lite missvisande. Även fast beslaget inte gjorts i Norrbotten kan det ändå innebära mer arbete för länets tulltjänstemän.
- Vi är väldigt sysselsatta med utredningar och tullkrimsprojekt som kommer från annan ort.
Till exempel nämner Henry Hannu att den största arbetsbördan för Haparandatullen under sommaren har varit utredningen efter det nio miljoner stora cigarettbeslaget i maj.
Rättegången mot de misstänkta bodensarna startar nästa vecka.
fakta Tullverkets halvårstatistik för Norrbotten

Fotnot:
Sen Norrlandsfunktionen infördes samarbetar tullen i hela Norrland i olika projekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om