Det är nämligen just det fallet som ligger till grund för måndagens dom från Högsta domstolen som innebär att personer skyldiga till skattebrott inte längre kommer kunna dubbelbestraffas.
Ny praxis
– Domaren vid tingsrätten i Haparanda ville veta om skattetillägg var att anse som straff. Om det skulle visa sig vara så så skulle åtalet strida mot EU:s deklaration om mänskliga rättigheter, säger Johan Sterner, mannens försvarsadvokat.
Efter att fallet tagits upp i plenum i Europadomstolen och HD i sin tur utrett saken så har en ny praxis fastställts i och med måndagens dom från HD.
Man ska inte kunna dömas till två straff, exempelvis ett fängelsestraff och skattetillägg. Domen öppnar dessutom för att man ska kunna begära resning i fall som går tillbaka till år 2009.
– Staten har känt till det här ända sedan början av 2009 då EU-domstolen ställde sig frågande till det svenska upplägget, säger Johan Sterner.
Han menar att flertalet svenska åklagare och domare också tyckt att systemet varit konstigt.
– Staten har helt enkelt varit seg. På så sätt har man orsakat mycket skada för staten själv, och även för folk som suttit frihetsberövade, säger Johan Sterner.
"Ett rättsövergrepp"
Måndagens dom är goda nyheter för den 62-årige mannen, som ska ha slutat med fisket på grund av åtalet.
– Det innebär att han kommer få ett mildare straff. Om han får något straff, säger Johan Sterner.
Johan Sterner säger att mannen haft det "ganska jobbigt" sedan åtalet 2009.
– Han har ju utsatts för något av ett rättsövergrepp, och samtidigt står han fortfarande åtalad för brott, säger Johan Sterner.
Hur har mannen reagerat?
– Han är naturligtvis lättad och glad. Samtidigt är han alltjämnt åtalad, men det här innebär att vi kommer kunna putsa bort delar av åtalet, säger Johan Sterner.
Mannen står alltså fortsatt åtalad för skattebrott och bokföringsbrott vid Haparanda tingsrätt.
Han ska redan ha betalat ett skattetillägg om cirka 200 000 kronor, och rättegången återupptas troligen i september eller oktober.
NSD har talat med mannen, som dock inte vill uttala sig i media.