Experten: "Kan vara en rättsskandal"

Juristen Ida Asplund är mycket kritisk kring agerandet vid den svensk-finska gränsen: "Detta kan visa sig vara en omfattande rättsskandal" säger hon.

"Barns rätt till utbildning, rörelsefriheten och rätten till privatliv riskeras att åsidosättas varje dag nu" säger juristen Ida Asplund kring agerandet vid gränsen.

"Barns rätt till utbildning, rörelsefriheten och rätten till privatliv riskeras att åsidosättas varje dag nu" säger juristen Ida Asplund kring agerandet vid gränsen.

Foto: Montage

Haparanda2020-05-23 14:00

Sedan 19 mars har gränsen mellan Sverige och Finland varit stängd förutom för nödvändig arbetspendling. Detta har bland annat hindrat folk som bor vid gränsen att träffa sina familjer.

– Som jurist ser jag det som att en av de mest fundamentala delarna av rättsstaten har rämnat och offentlig maktutövning sker utan lagstöd, säger Ida Asplund, som har finlandssvenska rötter, är jurist samt doktorand i rättsvetenskap vid Umeå universitet.

Sedan två veckor tillbaka har fler passerat gränsen då tullen gått ut med att de som sagts endast är rekommendationer.

Finländare kan åka över till Sverige och sedan tillbaka. Alla icke-finländare som vill komma in i Finland måste ha sina skäl som exempelvis arbetsmässiga eller familjeskäl.

– Svenska medborgare avvisas av gränsbevakningen om de inte har främst arbetsrelaterade eller familjemässiga skäl och det är möjligt att detta saknar lagstöd, säger hon.

Enligt Asplund är också beslutet att förbjuda varuöverlämning vid gränsen ett beslut som fattats utan lagstöd. Hon menar att det vore en annan sak om man kastade över knark men att förbjuda utbyte av brev, tidningar och mat inte har med smittskydd att göra utan är ett sätt att utöva makt.

– Varuutlämningen fyller bara sin funktion om människorna är hindrade att röra sig över gränsen, så regeringen har själv bevisat att de har lurat finskamedborgare att tro att de inte kan resa fritt över gränsen, säger Asplund.

Vad är de huvudsakliga problemet?

– Beslutet som regeringen fattat, att stänga gränsen för EU-medborgarna. För att kunna göra det krävs troligen en ny lagstiftning i Finland. Det är för mig tydligt att gränsbevakningen agerar godtyckligt och är så hård som lagen tillåter och mer där till. Det är en illojal maktutövning mot medborgarna. Detta kan visa sig vara en omfattande rättskandal.

Hur påverkas människorna kring gränsen?

–Helikopterspaning och kameraövervakning, det är hotfullt. Ingen vet heller vart kamerorna sitter, integriteten är inskränkt för gränsmedborgarna. De har splittrat familjer som trott att de inte får träffa varandra.

Så sent som i fredags släppte man inte barn som går skola i Haparanda över gränsen utan att de hade intyg från skolan.

– Barns rätt till utbildning, rörelsefriheten och rätten till privatliv riskeras att åsidosättas varje dag nu, säger Ida Asplund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!