Mårdhundsprojektet har en budget på 10,7 miljoner kronor och arbetar för att stoppa inflyttningen av mårdhundar till Sverige. Initialt beräknades omkring 100 mårdhundar befinna sig i Sverige, de flesta i Tornedalen, hur det ser ut nu presenteras vid konferensen i sommar. Just nu är läget färre mårdhundar kring Haparanda, fler vid Övertorneå, Pajala och Gällivare.
En främmande art
Naturvårdsverkets Per Risberg säger att mårdhunden är en främmande art.
- Sverige vill inte ha den i den svenska faunan. Det kan dock vara svårt och besvärligt att utrota dem, vilket ytterst är målet. Än så länge ser vi ingen fara för sjukdomar och dvärgbandmask. Mårdhundsförekomst är ett varningstecken, men sjukdomarna är inte unik för mårdhund, säger Per Risberg.
Han säger att den största oron just nu är för markhäckande fåglar i våtområden som kan hotas av mårdhunden.
Naturskyddsföreningens ordförande i Haparanda Per Lundbäck efterlyser mer fakta.
Naturliga fiender - finns dom?
- Jag skulle vilja veta om mårdhunden har naturliga fiender här
och om den har konkurrenter som inte klarar mårdhunden. Jag vill också veta hur det ser ut i andra områden, till exempel i Baltikum där de har 3 000 vargar. Om en varg eller vem som helst springer ifatt en mårdhund, då spelar den död, duger den som föda åt någon? frågar Per Lundbäck.
Att hålla nere mårdhundsstammen kan vara viktigt för fåglar resonerar Per Lundbäck.
- Mårdhunden är lika farlig som rävar, mårdar, grävlingar med flera. Problemet kan vara att de är svårare att komma åt och samtidigt förökar sig kraftigt. Intressant är frågan om våra rovdjur som nu hålls nere så kraftigt skulle hålla nere mårdhundspopulationen?