För drygt tre år efter invigningen av Ikea står kommunen och stampar mer eller mindre på samma ställe. Låt oss ta invånarantalet, ett av många mått på tillväxt, som ett exempel. Från år 2006, när Ikea invigdes, fram till det senaste årsskiftet har Haparanda minskat sin befolkning med 72 personer.
Och då kan man undra, kommunalrådet Sven-Erik Bucht, borde inte invånarantalet i stället ha skjutit i höjden med flera hundra personer?
- Det hade vi nog räknat med, men det vi ser är en mycket stor arbetspendling till Haparanda, inte minst från Kalix. Kanske är det på det sättet att många av dessa pendlare drar sig för att bosätta sig här. Det är dyrare boende i Haparanda och dessutom har det genomförts neddragningar inom sjukvården, vilket skapar osäkerhet.
Arbetslösen nästan fördubblad
Och kanske skulle vi också ha förväntat oss en dramatisk nedgång i arbetslösheten. Men inte heller här har Ikeas etablering gjort några märkbara avtryck i Haparanda. I stället är det raka motsatsen.
I månadsskiftet november/december 2006, strax efter det att Ikea invigdes, fanns i Haparanda kommun 288 arbetslösa personer (4,6 procent). I dagsläget är antalet arbetslösa strax över 500 personer
(8 procent). Därmed inte långt från en fördubbling av arbetslösheten. Sven-Erik Bucht hävdar dock att siffrorna ljuger.
- Vi har nagelfarit statistiken och kommit fram till att många som är registrerade som arbetslösa trots allt jobbar, men på deltid. Det gäller inte minst inom handeln. Men bortsett från detta borde vi självklart haft bättre siffror.
Förväntningarna inför Ikeas etablering november 2006 var gigantiska.
- Haparanda ska bli den viktigaste handelsplatsen på Barents, uttryckte sig kommunalrådet Sven-Erik Bucht.
"1 000 nya jobb"
Hans lillebor Lars-Henrik, som sommaren 2006 jobbade som chef på arbetsförmedlingen i Haparanda, var om möjligt än mer entusiastisk.
- När Ikea och allt det andra har öppnat så tror jag att vi har fått 1 000 nya jobb. Det här kommer att medföra saker som vi idag inte ens kan överblicka.
Och det jublades inte bara i Haparanda. Entusiasmen var översvallande i hela Tornedalen.
- Ikeaetableringen är starten på en ny tideräkning för hela Tornedalen, förklarade Övertorneås socialdemokratiska kommunalråd Arne Honkamaa.
Och givetvis sällade sig landshövding PO Eriksson till entusiasternas skara.
- Etableringen gynnar inte bara Haparanda och östra Norrbotten. Det är bra för hela länet, förklarade han när Ingvar Kamprad år 2005 meddelade att han valt Haparanda före Luleå.
Massor med byggande
Det har självklart hänt stora saker i Haparanda. Ikea-varuhuset är omringat av en hord av nya stora affärer. Det har byggts bostäder, vägar, rondeller.
Torneå har ryckts med och byggt ett stort köpcentra. Och så är
det förstås mer eller mindre knökfullt varje dag på Ikeas jätteparkering.
Åter till vardagen
Men när det gäller den grå vardagen i Haparanda så har det stora genombrottet uteblivit, i alla fall vid en titt på befolkningsutveckling och arbetslöshet.
Så handen på hjärtat, Sven- Erik Bucht, har förväntningarna varit för högt uppskruvade?
- Självklart hade jag förväntat mig mer av positiv utveckling för Ha-parandas del. Samtidigt får vi ute glömma bort att vi är beroende av medspelare och tyvärr har många av dessa fattat beslut som gått i motsatt riktning. Tullen, Skatteverket och Försäkringskassan har dragit ned och så får vi inte glömma bort att sågen på Seskarö har slagit igen.
Så vad krävs då för att arbetslösheten ska minska och invånarantalet öka?
- De allra flesta som åker till Ikea stannar mycket kort tid i Haparanda. Därför måste vi tillsammans med Torneå satsa på aktiviteter i form av paketlösningar som gör att folk stannar här längre. Lyckas vi med detta kommer många nya jobb att skapas. Jag vill trots allt hävda att det mesta ännu är ogjort.
Ett Ikea - men sedan då?
Det har byggts. Det har grävts. Skapats jättelika förväntningar. Trots detta har det stora lyftet för Haparanda uteblivit.
Premären för Ikea i Haparanda - nära nog ett kaos. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!