Ekfors kraft bryts upp
I helgen anlände tvångsförvaltaren av Ekfors kraft till Tornedalen.Första uppgiften blev att slå på strömmen till de kommunala anläggningarna.- Vi fick bryta oss in i med bultsax, säger Johan Gullesjö, tvångsförvaltare.
Första uppdraget avklarad, strömmen är på i Karungi. "Vi tar en sak i taget för att åtgärda missförhållandena", säger Johan Gullesjö, tvångsförvaltare. FOTO: linda danhall
Foto: linda danhall
Där slöt kommunchef Patrik Oja och Haparanda teknik och fastighets verkställande direktör Fredrik Nestor och tekniker upp för vidare transport till Karungi.
En timme senare kopplades strömmen in till Karungi skola, vattenverket och pumpstationerna som under flera veckor drivits med dieseldrivna elverk.
- Det var det mest akuta att få
i gång strömmen till kommunens anläggningar, säger Johan Gullesjö.
Men det var inte nyckel som gällde.
- Vi har klippt upp lås, använt bultsax, anslutit enligt konstens alla regler och kopplat bort dieselaggregaten, säger kommunchef Patrik Oja.
Han är nöjd.
- Vi i Haparanda stad ser nu ljust på framtiden, vi är glada.
I torsdags beslutade förvaltningsrätten om ett interimistiskt beslut om omedelbar tvångsförvaltning av Ekfors kraft och Stor stark.
- Jag tog kontakt med Johan Gullesjö på en gång och i dag (läs: i lördags) anlände han hit. Det här gick snabbt i jämförelse vad vi är vana vid och vi är väldigt glada över skyndsamheten.
Söker driftledare
I dag fortsätter arbetet då Gullesjös kollega Jan-Erik Jonasson från Skellefteå kommer att fortsätta arbetet på plats i Tornedalen.
- Vi hoppas kunna ansluta fler punkter i Haparanda under veckan. Bland annat vattenkraftverket i Kukkola, säger Johan Gullesjö.
Nu startar också arbetet med att utse vem som ska driva Ekfors kraft.
- Det rent praktiska ska också skötas och den tjänsten kommer att upphandlas. Det kan bli flera entreprenörer. Nu ska vi kontakta kunder och koppla på det vi ej har kopplat på.
Låsta anläggningarna...
- Det är inget hinder. Jag bestämmer om det ska brytas upp eller inte.
Vad händer om ni inte får tillgång till det material ni vill?
- Går det inte att rekonstruera företaget och åtgärda missförhållanden får vi göra en bedömning. Om vi bedömer att det inte går att åtgärda och lämna tillbaka bolaget kan det eventuellt bli frågan om en tvångsförvaltning. Mitt uppdrag nu påminner om en konkursförvaltare.
Tvångsförvaltning är en ovanlig åtgärd.
- Här har det skett två gånger och det är de enda fall som jag vet om
i Sverige, säger Johan Gullesjö.
I väntan på det definitiva beslutet från förvaltningsrätten fortsätter arbetet med tvångsförvaltningen.
- Nu har vi äntligen en part att prata med, säger Patrik Oja.
Även det omtvistade kommunala vägbelysningsnätet kopplades in under lördagen.
Mikael Styrman har inte gått att nå för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!