Efter 45 år som vänner tvingas de ses bakom ett staket

Kirsti och Pia har varit vänner ett helt liv - nu ses de på varsin sida om ett järnstängsel. "Det känns tråkig att vi inte kan kramas" säger Kirsti Salmi.

"Det är tråkigt att vi inte kan kramas" säger Kirsti Salmi (till höger) åt sin vän Pia Suonvieri på andra sidan gränsen.

"Det är tråkigt att vi inte kan kramas" säger Kirsti Salmi (till höger) åt sin vän Pia Suonvieri på andra sidan gränsen.

Foto: Henny Bucht

Haparanda2020-05-05 11:00

Pia Suonvieri, 59, och Kirsti Salmi, 61, möts vid gränsen mellan Haparanda och Torneå en mulen lördagseftermiddag för att ta en fika. Men det är inte en helt vanlig fika då den sker på varsin sida om ett järnstaket som delar de två städerna.

Hur känns det att träffas på det här sättet?

– Det känns lite konstigt men det är ändå trevligt att ses, säger Pia Suonvieri.

– Ja och det är tråkigt att vi inte kan kramas, säger Kirsti Salmi.

På finska sidan fäller Kirsti ut sin uppfällbara stol då stängslet på gränsen gjort att alla bänkar hamnat på svenska sidan.

Båda har de packat med sig en varsin termos med te och Pia har också med sig en påse med färska bullar som hon kastar över staketet till Kirsti.

– Nu kanske tullen kommer och säger till oss, du får äta upp bullen snabbt, säger Pia Suonvieri och skrattar.

Den stängda gränsen är en åtgärd till följd av coronapandemin och gör det svårt att ses över gränsen. Men det hindrar inte de två vännerna från att träffas.

– Det började kännas tråkigt att vi inte hade setts på ett tag och jag kände att jag måste träffa henne nu för att höra hur hon mår, säger Pia Suonvieri.

Hon berättar att hon fick känslan av att hon ville träffa Kirsti och tog initiativet till att ses på en fika vid gränsen. Under fikastunden pratade de om livet, hur de mår och om hur det är att bo i Sverige respektive Finland under denna period.

Vad tycker ni om den stängda gränsen?

– Det är tråkigt men det kanske är bra att den är stängd ett tag tills det värsta är över så att smittan inte sprids så snabbt, säger Kirsti Salmi.

– Jag tycker inte att de skulle behövt stänga gränsen här. Men Finland tänker helt annorlunda än oss här i Sverige och de får man acceptera, säger Pia Suonvieri.

Vännerna pratar en del i telefon och skickar mycket meddelanden till varann för att se hur den andra mår när de inte kan ses som vanligt. Men båda håller med om att det är helt annat att träffas vid ett fysisktmöte.

– Att träffas "face to face" är viktigt då man får helt andra intryck och känslor från den andres kroppsspråk och det känns helt enkelt bättre, säger Pia Suonvieri.

Kommer ni fortsätta ses på det här sättet?

– Om gränsen fortsätter vara stängd så kommer vi ses så här fler gånger, säger hon.

– Ja, vi får hoppas att gränsen öppnar snart men om den inte gör det kommer vi absolut ses här igen, säger Kirsti Salmi.

"Nu kanske tullen säger till oss, du får äta upp bullen snabbt" säger Pia Suonvieri och skrattar när hon kastar över en bulle till sin vän Kirsti Salmi på finska sidan.
"Nu kanske tullen säger till oss, du får äta upp bullen snabbt" säger Pia Suonvieri och skrattar när hon kastar över en bulle till sin vän Kirsti Salmi på finska sidan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!