"Det var ett felaktigt beslut - inte en sadistisk komplott"

Tingsrättsförhandlingarna mot polismannen som åtalas för tjänstefel, alternativt misshandel, när han använde pepparspray fortsatte under onsdagen.Hans advokat yrkar på frikännande.- Jag har goda förhoppningar om att det blir på det sätt jag önskar, säger Jens Arnhof.

Lars Nilsson samtalar med Ulf Holst och åklagaren Pär G Lindell under pausen.FOTO: Kirsi Poikela

Lars Nilsson samtalar med Ulf Holst och åklagaren Pär G Lindell under pausen.FOTO: Kirsi Poikela

Foto: Kirsi Poikela

HAPARANDA2010-06-03 06:00
I sin slutplädering yrkade åklagaren på tjänstefel med dagsböter som straff.
- Den mest realistiska bedömningen av det hela är att det troligtvis blir tjänstefel, men mitt huvudyrkande är att det är frågan om uppsåtlig misshandel säger åklagare Pär G Lindell.
Orsaken till den bedömningen är att han tror att det blir svårt
att bevisa att polismannen upp-såtligen försökt skada målsägaren.
Anklagas för efterkonstruktion
Målsägande Lars Nilssons advokat Ulf Holst anklagade de poliser och vakter som har vittnat till den åtalades polismannens fördel för att ha kommit med efterkonstruktioner. Dessutom även att deras vittnesmål går isär om vad som hände.
Underbemanning
Polisens insatschef som var ansvarig på plats vid händelsen, Anders Kalderäng, hördes. Han framhöll att det inte finns någon arrest i Överkalix utan att de häktade får transporteras till Kalix och personalbrist.
- Vi är alltid underbemannade. Det blir en prioritering, säger han.
Både åklagaren och advokaten tog också upp att det i Överkalix finns en negativitet mot poliser, som kan ha medverkat till att ett felaktigt beslut togs om att använda pepparspray.
- Varken jag eller Lars Nilsson påstår att han varit utsatt för någon sadistisk komplott, säger Ulf Holst som istället påstår att ett felaktigt beslut tagits.
Domen meddelas 16 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om