Det historiska arvet ger mammorna fördel
ÖVERTORNEÅ. Nio av tio vårdnadstvister slutar med att mamman får ensam vårdnad.- Historiska könsroller styr utfallet i vårdnadstvister, säger barnrättsjuristen Lena Celander-Jörgensen.
Lena Celader-Jörgensen, barnrättsjurist.
Foto: privat
i stället blir det en fråga om vem av föräldrarna som har rätt till barnet.
En annorlunda verklighet
- 99 procent av alla utredningar visar att både pappa och mamma är bra, säger Lena Celander-Jörgensen, barnrättsjurist.
Vid en vårdnadstvist ska barnets bästa sättas i centrum. Målet är att döma till gemensam vårdnad så långt det är möjligt.
Men i verkligheten ser det annorlunda ut.
År 2006 ändrades lagen så att samarbetssvårigheter numera är en anledning till ensam vårdnad. Sedan dess har antalet barn med gemensam vårdnad minskat dramatiskt från 50 procent till 33 procent.
- Mammor har en stor fördel
i vårdnadstvister. Jag tror inte att socialtjänsten medvetet ger fördelar, men analyserna sker utifrån ett kvinnoperspektiv och omedvetenheten kring detta gör att kvinnor får fördelar.
Gamla bilder styr
Hon säger att kvinnorna hamnar i fokus.
- Kvinnor och män talar olika språk. En kvinna som känner sig pressad och stressad gråter. Det har vi lätt att förstå oss på. En man som är pressad blir lätt tystlåten och låter arg. Det tolkar vi som att mannen än sluten och stängd.
Våra gamla bilder, styr mycket.
- Kvinnor har tolkningsföreträde vad gäller barnen. Kvinnan anses bättre tolka vad barnen behöver och det drabbar papporna.
Hon säger att många mammor anklagar papporna. Det innebär att pappan hamnar i en situation där han ska bevisa att han är en bra pappa.
Just nu arbetar hon med ett fall där en pappa blev slagen av en mamma, men han blev inte tagen på allvar.
- Statistiskt vet vi att män utsätts för våld av kvinnor. Ändå trodde socialen inte på mannen och ordnade ett jourhem till mamman och barnen i stället för till pappan och barnen. Pappors oro för barn tas inte på samma allvar som en mammas oro.
Mamman får vårdnaden
Majoriteten av alla vårdnadstvister slutar med att mamman får egen vårdnad.
- Vi kvinnor har svårt att acceptera att vi är inte allena bäst för våra barn, säger Celander-Jörgensen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!