Det börjar med ett litet frö...
Vita rödbetor, röda morötter och mangold i mängder av färger.Snart växer ekologiska grödor på förskolan i Marielund.- Det här är ett bra sätt att väcka intresse för odling, säger Alec Lundström, Hushållningssällskapet.
Jasper Mellajärvi får instruktioner av Cecilia Järvi inför planteringen. FOTO: Linda Danhall
Foto: Linda Danhall
Stort engagemang
- Vi har sett att barnen äter mer grönsaker på skolor med skolträdgårdar, säger Alec Lundström, Hushållningssällskapet.
Marielunds förskola i Hapa-randa planterade i veckan allt från rödbetor och mangold till morötter, persilja och timjan. Till sin hjälp hade de Hushållningssällskapets Kristina Sigfridsson och Alec Lundström.
- Det är roligt. Jag vet hur man gör för jag har gjort det förut. Sedan äter vi dem, säger Tea Krypsjö.
Spänningen var stor när de första plantorna skulle ned i odlingslådorna som hade snickrats till, med hjälp av barnens föräldrar.
Markus Hokkanen tog en spade och började gräva en grop till sin planta.
- Titta vad bra det blir, säger pedagogen Cecilia Järvi.
Vill skapa intresse
Det är Stiftelsen Norrbottens läns arbetsstugor som finansierar de ekologiska skolträdgårdarna.
Målet är att skapa intresse för lokalproducerade produkter och god kosthållning, genom att
eleverna får följa processen från planta eller frö till att den serveras som exempelvis en grönsaksmuffins, som under fjolårets skördesfest blev mycket populär hos eleverna på Centralskolan i Övertorneå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!