Den osynliga gränsen ett minne blott?

Coronakrisen sätter det gränslösa samarbetet på prov. "Vi är tillbaka till 80-talet då vi fortfarande sågs som två städer istället för den tvillingstad som vi blivit" säger Bengt Westman, gränsprofil med stort engagemang i Nordenfrågor.

Juliet Martin känner att det byggts upp ett avstånd mellan Sverige och Finland och är orolig för städernas framtid.

Juliet Martin känner att det byggts upp ett avstånd mellan Sverige och Finland och är orolig för städernas framtid.

Foto: Henny Bucht

Haparanda2020-08-02 16:00

Juliet Martin, 20, är bosatt i Torneå men född och uppvuxen i Haparanda där hon också jobbar.

– Det finns en spänning mellan finländare och svenskar. Finland skyller på Sverige och tvärtom, säger hon.

Att passera gränsen som annars är osynlig tycker hon är konstigt.

– Att visa upp sitt pass när man åker över känns konstigt och man möts ofta av ett otrevligt bemötande av tullen. Ibland hälsar de inte ens.

Är du orolig för gränssamarbetet?

– Absolut. Det känns som att ett avstånd byggts upp mellan länderna. Det här kommer nog ligga i luften ett tag och jag tror vi kommer få kämpa för att samarbetet ska bli som det varit.

Terhi Berglund, 50, från Haparanda, har inte velat åka över till Finland sedan gränsen stängdes.

– Jag har hört av de som åkt över med svenskregistrerad bil att de blivit stoppade av polis flera gånger och nästan känt sig trakasserade, säger hon.

Även hon är orolig över gränssamarbetet.

– Vi har inget badhus i Haparanda längre och det är tänkt att skolbarnen ska få använda Torneås badhus men det tror jag inte att de kommer få göra. Samarbetet känns förstört och det kommer nog ta ett tag att bygga upp igen.

Haparandabon Åke Lakso, 77, är också orolig för städernas framtid.

– Vårt gränssamarbete utmanas enormt. Vi kan inte använda oss av varandras utbud vilket påverkar båda städerna, säger han.

Att gränsen är stängd men att finländare ändå kan åka över som de vill tycker han är märkligt.

– Jag förstår att de i Finland är oroliga då Sverige har många smittade men det konstiga är att finländarna ändå kommer hit. De ser inga problem med det men om vi kommer dit så är det ett problem.

Bengt Westman, 71, är tidigare kommunalråd i Haparanda och pionjär i gränsöverskridande samarbete. Han sitter även med i Tornedalsrådet samt Bottenviksrådet och är insatt i Nordenfrågor.

– Det har skapats en oluststämning när man åker över till Finland. Du måste legitimera dig och tala om vart du ska, har du inte giltiga skäl kommer du inte ens över. Det gör att folk slutar försöka då man inte vill utsätta sig för att bli avvisad.

Han berättar att det finns en misstänksamhet om att alla som bor i Sverige bär på smittan.

– I Haparanda har vi haft tio smittade under hela perioden men de tror inte på en. Informationen som gått ut om smittspridningen i Sverige är kraftig och alla tror det är farligt att träffa svenskar.

Westman är rädd att viljan till att finna gemensamma lösningar och fortsätta utveckla gränssamarbetet är borta.

– Istället för att se möjligheter och vänskap så börjar man se faror. Samarbetet bygger på att man möts och lär av varandra. Börjar man misstänka fel och brister hos den andra så blir det ingen samverkan och förtroendet försvinner.

Hur ser du på städernas framtid?

– Jag hoppas innerligt att detta ska vara över snart och att vi ska börja återhämta oss men är helt övertygad om att det kommer krävas mycket för att återuppbygga.

Han menar att konsekvenserna blir att samarbetet backar tiotal år tillbaka i tiden.

– Häromdagen hade Torneå gjort en turistkarta och Haparanda var inte med. Vi är tillbaka till 80-talet då vi fortfarande sågs som två städer istället för den tvillingstad som vi blivit. Det var då vi började rita ihop turistkartan för att visa att det är mycket mer än bara en stad var för sig, säger Bengt Westman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!