Damberg var i länet under onsdagen. Förmiddagen spenderade han i Haparanda och gjorde även ett besök hos finska polisen i Torneå. Just samarbetet mellan gränsen är något han ville höra mer om. Och arbetet med att få till ett regelverk kring samarbete över gränsen fortsätter på regeringsnivå.
– Vi jobbar från regeringen väldigt hårt med att bygga ut samarbetet och vi hoppas på att under det här året reda ut en del av de praktiska svårigheterna som finns. Men polisen på både svenska och finska sidan vittnar om att samarbetet är mycket bättre och att de når bättre resultat. De kommer åt både droghandel och internationella stöldligor på ett bra sätt genom ett ökat samarbete och det vill vi ju fortsätta med, säger Damberg.
Damberg, som under förra mandatperioden var näringsminister, ville tidigt i sitt nya uppdrag som inrikesminister besöka Haparanda. Inte bara för att få en bild av hur man kan utveckla finska samarbetet.
– Jag ville göra det här som en av mina första resor i Sverige för att det finns en glesbygdsproblematik här med långa avstånd. Vi har problematik med att man får vänta för länge innan en polis är på plats. Det är viktigt för mig att lära mig mer om.
Vad ska göras åt det?
– Framförallt att växa polisorganisationen. Polisen tvingas i dag till nästan orimliga avvägningar där de tvingas välja en insats före en annan för att man är för få. Det finns inte resurser. Nu bygger vi ut polisorganisationen med 10 000 fler polisanställda fram till 2024, vi jobbar med att ge polisanställda bättre villkor med både bättre löner och andra villkor för att det ska vara ett attraktivt yrke. I grunden handlar det om det.
Hur ska det komma 10 000 nya poliser?
– Vi har bara för några månaders sedan öppnat två nya polisutbildningar i Sverige, så vi bygger ut utbildningen. Vi har sedan vi tillträdde i stort sett fördubblat antalet som går i polisutbildning, säger Mikael Damberg och fortsätter:
– Det går att få nya poliser om man jobbar strategiskt och jag tror att det finns ett större självförtroende, att polisen ser att det händer lite saker och det görs satsningar som inte har gjorts på länge.
Syns det i budgeten?
– Det gör det verkligen. Vi gör enorma satsningar på polisen, vi är uppe i sju-åtta miljarder kronor ytterligare de närmsta åren. Det är en enorm satsning och det är en bred politisk enhet vill jag säga.
Hur påverkar det glesbygden? Säg i Pajala som har receptionen öppen en dag i veckan och där det är långa avstånd.
– 10 000 fler polisanställda ska definitivt märkas även i glesbygden. Men jag vill inte lova mer öppettider på alla polisstationer. Ärligt talat, var gör polisen mest nytta? Till exempel här vid gränsen. Gränsverksamhet kan verkligen minska brottsligheten i flera led. Vi har ju sett att när man till exempel kommer åt internationella stöldligor så minskar inbrotten, stölden av skotrar eller båtmotorer kraftigt därför att det är internationell verksamhet. Polisen måste använda de här 10 000 fler anställda smart också så att vi faktiskt får ut mer i effekt. Vi är för få poliser och lösningen på glesbygdsproblemet heter också en växande polisorganisation.