Tomas Fjellvind är verksamhetschefsområdeschef för primärvården i hela östra Norrbotten. Han berättar att de under hösten haft stora bekymmer framför allt med tillgängligheten, på bland annat Haparanda hälsocentral.
– Att man inte får kontakt med vården är inte bra. I någon mening är det ett misslyckande, säger han.
En faktor enligt honom är journalbytet som skedde i slutet på november förra året.
– Varje besök och varje moment tog betydligt längre tid än i det gamla systemet.
Men fler faktorer har påverkat tillgängligheten.
– Under hösten var väldigt många i personalen sjuka, samtidigt var många i samhället sjuka. Det ökar trycket på vården.
Vad kan du säga till Haparandaborna som känner sig oroliga över hur tillgängligheten till vård kommer att se ut framåt?
– Till att börja med är det otroligt beklagligt och jag har full förståelse över de olägenheter det innebär. Sen har vi jobbat jättehårt med tillgängligheten och vad vi kan göra internt.
För att försöka hålla en mer konstant tillgänglighet ska de enligt honom bli bättre på att prioritera.
– Vi behöver snabbt kunna leda och fördela det dagliga arbetet, beroende på hur mycket personal vi har på plats.
NSD berättar för Tomas Fjellvind om de patienter som blivit så uppgivna över tillgängligheten att de listat om sig på annan ort.
– Det är jätteviktigt att man som patient känner till att ju fler som listar sig på någon annan hälsocentral, desto mindre pengar och resurser får vi här. Det blir en ond cirkel.
Som verksamhetschef känner han sig inte orolig över att patienter listar om sig från Haparanda i någon större utsträckning. Han hoppas också att medborgarna har lite tålamod.
– Den här låga tillgängligheten är inte unik för Haparanda. Jag hoppas att man med förtroende kan vända sig till den hälsocentral där man bor.
Utöver tillgängligheten har vi pratat med de som upplever att de inte fått rätt vård, är det något du upplevt på Haparanda hälsocentral?
– Specifika fall och ärenden kan jag inte uttala mig om. Att vi gör felbedömningar i vården kan förekomma.
Han vill att man som patient kontaktar honom eller enhetschefen om man känner att man inte fått rätt vård eller blivit illa bemött.
– Då upprättar vi ett klagomål och hanterar det, för att sedan återkoppla till patienten. Det är jätteviktigt för oss att identifiera brister i vårdkedjan, säger Tomas Fjellvind.