Per-Martin Pettersson, 69, från Sangis i Kalix kommun, har långt framskriden cancer och såg ut att behöva tillbringa resten av sitt liv på sjukhus. Men tack vare ett arbete över kommungränserna så kunde Haparanda kommun, som är först ut i Norrbotten med "nära vård", kliva in för att hjälpa honom i hemmet.
Nära vård är ett samarbete mellan kommuner och regioner med målsättningen att göra den nära och tillgängliga vården sömlös så att fler får möjlighet att vårdas hemma.
Anne Harila, 48, sjuksköterska vid Haparanda vårdcentral var den första att jobba på detta vis och detta hos Per-Martin Pettersson i Sangis, fem mil bort. Än så länge är det bara hon som jobbar med nära vård och hon beskriver ett starkt första möte dem emellan en vecka tidigare.
– Per-Martin är den första och än så länge enda kunden. Det var första hembesöket för oss båda. Det känns jättebra att kunna hjälpa till, säger hon.
Anledningen till att Per-Martin inte vårdats hemma tidigare är att kommunens hemsjukvård inte får ge det intravenösa antibiotikadropp han behöver dagligen. Människor tvingas ligga kvar på vårdavdelningar på grund av regelverk. Med nära vård kan regionen stötta upp kommunen när dessa står i vägen.
– Det som är från dag ett till tio, som när någon skrivits ut från sjukhuset behöver följas upp eller har ett sår som man vet läker inom en vecka kan vi från nära vård hjälpa till. Märker man att det finns ett regelbundet vårdbehov över tid så är det bättre att hemsjukvården tar det.
– Det blir så fel i de fall när exempelvis kunder som har hemtjänst behöver vård som hemsjukvården inte kan hjälpa med eftersom de inte är deras kunder. En kund som behöver vård men inte tar sig till en vårdcentral och inte har hemsjukvård, hamnar mellan stolarna. Detta för att vi från regionen inte har kunnat göra hembesök.
– Om hemtjänsten ringer och säger att de är hemma hos en kund som inte ser kry ut och har svårt att ta sig till vårdcentralen eller behöver hjälp vid så kan jag åka dit och göra en bedömning och göra de kontroller som behövs. Samt ställa frågan, vad är viktigt för dig? För Per-Martin var det att komma hem.
Region Norrbotten tillsammans med representanter från Haparanda, Kalix, Överkalix och Övertorneå har suttit med vid uppstartsmötena.
– Vi har diskuterat fram en form som gör att det blir likadant i alla kommunerna men sedan kan man justera utifrån behov i respektive kommun. Men grundregeln är densamma och vi vet vilka rutiner vi ska följa oavsett vart vi är och arbetar.
Än så länge bedrivs nära vård enbart vardagar men när Anne Harila får en kollega på plats kan de börja gå kvällar och täcka upp efter behov.
– Jag hjälpte till under helgen också för att bespara honom en tur och returresa till Haparanda. Palliativ vård har alltid legat mig varmt om hjärtat. När döden kommer så är det definitivt och man får ingen andra chans att göra annorlunda för den personen, säger Anne.
Under onsdag eftermiddag meddelade Per-Martins fru, Erja Wånggren, att han återigen fått åka in till sjukhus för vård.
– Anne kändes som en kär gammal vän från första mötet, så empatisk. Tillsammans med hemtjänsten möjliggjorde hon att han kunde vara hemma i sex dagar, träffa nära och kära och se sitt kära fotbollslag Tottenham spela och vinna på storbildsskärm. Hon är vår ängel, avslutar Erja Wånggren.