BUN-ordföranden talar ut om skolutredningen

Barn- och ungdomsförvaltningen i Haparanda har tagit fram förslag på en ny skolstruktur, men när politiken kan ta ett beslut i frågan är inte klart än menar barn- och ungdomsnämndens ordförande Per Eriksson (S).

Per Eriksson (S) tror på en dialog när det kommer till skolstrukturen. "Vi är intresserade av att veta vad människor tycker", säger han.

Per Eriksson (S) tror på en dialog när det kommer till skolstrukturen. "Vi är intresserade av att veta vad människor tycker", säger han.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2023-12-07 17:30

Barn- och ungdomsförvaltningen i Haparanda har under de senaste fem månaderna jobbat för att ta fram ett förslag på en ny skolstruktur som kan gynna en högre måluppfyllnad. Tidigare i veckan har barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott och kommunstyrelsen fått en dragning av rapporten. 

– Tjänstemännen har fått ett uppdrag för ganska länge sedan, det här är bara redovisningen av det, säger Per Eriksson (S).

Utredningen föreslår bland annat att F-6 undervisning senast till höstterminen 2025 organiseras i två centralt placerade skolor, och att undervisningen gällande F-6 från och med HT-34 samlas på en skola. 

Per Eriksson menar att politikernas arbete nu börjar med att sätta sig in i vad förvaltningen föreslagit och kommit fram till i sitt arbete.

– Jag har inte ännu hunnit sätta mig in i allt. Jag har ju fått dragningen men man måste ju läsa igenom det ordentligt, värdera och fundera. 

– Men oavsett vad man tycker om det har de ju gjort sitt jobb. De har förankrat det i forskning och enligt konstens alla regler gjort en väldigt kvalitativ rapport.

I rapporten föreslår man (i ett första skede) två större skolor, då innebär det väl även skolnedläggningar? 

– Jo, det är det de säger. För att vi ska kunna möta de här utmaningarna som vi står inför så krävs det att vi gör det här. 

– Sedan är det inte säkert att vi i S eller något annat parti… Vi vet ju inte. Vi måste ta tillbaka det här till medlemmarna och diskutera det. Jag tänker att det inte är en jättekort process, men det är bra att vi har ett underlag att prata om.

När det kan vara läge för något slags beslut är svårt att svara i nuläget, menar Per Eriksson. 

– Det är oklart, det är så nytt för politiken än. Problemen är kända, vi har pratat om problemen länge och det är skälen till att den här rapporten finns, men vi har inte hunnit ta del av förslaget ordentligt än. 

Är det någonting, så här tidigt i skedet, som förvånat dig när det kommer till den här rapporten? 

– Förskoledelen förvånade mig, att man säger att vi kan ha kvar förskolor överallt, det var lite förvånande. Jag gillade det, den synen, att man tog hänsyn till närhetsprincipen när det gäller de yngsta barnen och att man lyckats få till det i förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!