Man misstänks för stöld på Ikea

En man ska ha betalat 29 kronor och sedan lämnat Ikea genom självscanningen med varor för flera tusen.

Mannen misstänks ha lämnat Ikea med varor för drygt 3200 efter att ha scannat en plastväxt för 29 kronor. Bilden är ett montage.

Mannen misstänks ha lämnat Ikea med varor för drygt 3200 efter att ha scannat en plastväxt för 29 kronor. Bilden är ett montage.

Foto: Ikea/förundersökningen & Daniel Juhlén

Haparanda2023-03-23 16:36

Det var i oktober förra året som mannen i 50-årsåldern var på Ikea i Haparanda tillsammans med sin dotter. Han ska då olovligen tagit varor till ett värde av 3 212 kronor. Det handlar om ett flertal blommor, växter och krukor, enligt förundersökningen. 

Övervakningsfilmer från Ikea visar hur mannen tydligt scannade en vara för 29 kronor som han betalade för, men han ska inte ha scannat eller försökt scanna de andra, enligt förundersökningen. Han och dottern ska sedan lämnat varuhuset.

När mannen förhörs drygt en och en halv månad senare säger han att han inte minns händelsen, innan förhörsledaren visar bilder från övervakningskameror som fångat honom med en full kundvagn.

Mannen var osäker på hur scannern funkade men kollade på hur andra kunder gjorde och gjorde sedan likadant, ska han ha sagt i förhör. Han ska också berättat att han trodde han gjorde rätt men att det kan ha blivit fel. ”Han kanske inte scannade alla varor men tryckte tio gånger”.

Mannen ska vid förhöret fått frågan om han inte reagerade på att det blev billigt, men svarat att han inte reagerade på det. ”Han berättar att han inte kollade den totala summan i kassan”, står det.

Efter att mannen och hans dotter lämnat varuhuset ska personal följt efter och konfronterat honom på parkeringen, där duon enligt personalen, bara ska ha åkt iväg. I förhör ska mannen sagt att han hade svårt att förstå vad personalen ville och trott att han parkerat dåligt.

Dom i målet väntas komma i början av april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!