För drygt sju år sedan kom Basel Alksour till Sverige från Syrien. Tanken på att starta en butik har funnits någonstans i hans bakhuvudet under flera år. När han blev arbetslös för en tid sedan började planerna så smått omvandlas till verklighet. Nu har det gått cirka två månader sedan han öppnade sin butik i centrala Haparanda.
– Jag tänkte att tiden var kommen. Det har varit min nödsituationsplan om jag inte har jobb någonstans, då kan jag öppna det här, säger han.
Att flytta till en större stad i jakt på arbete var inte aktuellt.
– Det här är mitt hem nu. Jag gillar det här, det är litet och tyst.
Inne i lokalen har Basel Alksour samlat produkter från flera olika länders kök. När en kund kommer in slår han snabbt in priset i kassan. Små lappar talar om vad allt kostar, men Basel berättar att han har många av priserna i huvudet.
Det finns några saker han identifierat att personer från Sverige gärna köper i hans butik.
– De gillar sötsakerna mycket. De köper sylt, vi har lite sötsaker som är annorlunda som arabiska sötsaker. Vi har också fruset kött och de gillar ost.
Basel Alksour menar att processen att öppna en butik i Sverige är något krångligare än i hans hemland, men han ångrar inte att han tog steget. Han berättar också att Haparandaborna verkar gilla konceptet med hans butik.
– Det gillar att det är någonting nytt i området. Det blir också en koppling med andra kulturer.