På en skylt till inomhusanläggningen Aspen står det att föräldrar får lämna av sina barn utanför dörren. Inne på anläggningen hörs några smällar från racketar, men annars fyller en tystnad utrymmet.
– Här i hallen ser vi det stora tappet från de finska föreningarna, säger Simon Styrman som sitter i huvudstyrelsen för HSKT och är ordförande för friidrottsektionen.
Olika föreningar delar på anläggningen och under vissa tider är den i vanliga fall även öppen för allmänheten, men coronapandemin har lett till att aktiviteten i byggnaden minskat. Det är inte bara på anläggningen i Haparanda det ser annorlunda ut jämfört med innan pandemin bröt ut.
Enligt siffror från RF-SISU Norrbotten minskade ungdomsidrottandet i länet under förra året, något som gått att se i en nedgång av LOK-stödsansökningar. Det handlar enligt förbundet om en minskning med en kvarts miljon deltagartillfällen i länet, motsvarande 15,4 procent. I kommuner i östra Norrbotten är minskningen ännu större.
Haparanda SKT är en förening som varit tvungna att dra ner på aktiviteterna till följd av coronapandemin. De redovisar 2020 en minskning på 47,3 procent av LOK-stödsdeltagartillfällen jämfört med 2019.
– Utifrån ett föreningsperspektiv ser vi att vi inte har några nya medlemmar och vi har tappat de som egentligen varit på väg att sluta, säger Simon Styrman.
För att minska eventuell smittspridning var inomhusanläggningen under en tid stängd, vilket gjorde det svårare att genomföra träningstillfällen, menar Styrman.
– Med den äldsta gruppen på friidrotten försökte vi hitta på träning hemma men det var många som inte gjorde träningspassen hur man än försökte.
– Vi kan inte söka bidrag för dem, eftersom vi inte samlar som till en träning utan det är enskilda pass. Det blir ett ekonomiskt tapp för oss.
En sektion av föreningen som märkt av begränsningarna i gränstrafiken är brottarsektionen. De äldre medlemmarna har inte tränaren Kimmo Pekkala sett på länge, men för de under 18 år har klubben försökt underlätta situationen så gott det går.
– De kommer gående över gränsen så hämtar vi med bilen, bara för att de ska kunna komma på träningen, säger Pekkala.
Han gör bedömningen att drygt 80 procent av klubbens brottare kommer från Finland och lösningen att hämta barn och ungdomar vid gränsen är klubbens egna initiativ.
– Man måste ju satsa på de här unga.