Banktvisten upp i rätten

I vintras lade Nordea ned sitt Haparandakontor. Nu har storbanken hamnat i en rättslig tvist med kommunen – som vill avsluta allt samarbete.

Upprörd. Peter Waara gillar inte alls hur Nordea uppträder.

Upprörd. Peter Waara gillar inte alls hur Nordea uppträder.

Foto: Jonas Andersson

Haparanda2017-04-22 05:00

När Nordea gick ut med sina planer på att avveckla sitt kontor i Haparanda blev kommunalrådet Peter Waara (S) rasande. Han meddelade omedelbart att kommunen – som har Nordea som affärsbank – skulle påbörja arbetet med att byta bank.

– Som kund förväntar jag mig en viss grad av service. Får jag inte det måste jag se mig om, sade Waara då.

Avtalet med Nordea går ut i år och Haparanda stad har under våren inlett en upphandling med målet att hitta en ny bank. I förfrågningsunderlaget ställs ett krav på att banken ska finnas på orten – och det har fått Nordea att reagera.

Banken anser att upphandlingen är snedvriden ur konkurrenssynpunkt och har vänt sig till förvaltningsrätten med förhoppningen att tvinga kommunen att starta om processen. Förvaltningsrätten har fattat ett så kallat interimistiskt beslut, som innebär att kommunen inte får teckna något avtal förrän tvisten är avgjord.

En utveckling Peter Waara inte är det minsta nöjd med.

– Det är märkligt att en storbank agerar på detta vis. Först stänger man kontoret och sedan får man gråt i ögat för att man inte har något bankkontor och ser det som konkurrenshämmande, säger kommunalrådet.

Han tycker att det är självklart att kommunen ska ha rätt att kräva lokal förankring hos sin avtalspartner.

– Det är betydelsefullt för vilken kommun som helst att ha verksamhet i kommunen. Då är det märkligt om vi ska stötta en verksamhet som medvetet väljer att dra sig undan. Speciellt om de ska handha kommunens finanser.

Nordeas kontorschef David Jones meddelar att banken inte kommenterar pågående processer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!