Årlig sikfest fick många på kroken

Den årliga Sikfesten lockar folk från hela landet. Alla med det gemensamma målet, att njuta av god mat, härlig stämning och forsens brus i bakgrunden.

HÅV. Några personer testade sik-lyckan.

HÅV. Några personer testade sik-lyckan.

Foto: Nellie Andersson

HAPARANDA2016-07-30 16:47

Den som besökte Kukkolaforsen och årets sikfest möttes av glad musik, rökt fisk och en stämning som liksom festen återkommer en gång per år. Helgen är till för att hylla siken som äntligen kommit till platsen. Sikfesten har firats i århundraden, och det är det 41:e året som Svante Spolander står som huvudansvarig för festen.

– Jag har tänkt göra det i nio år till, säger han.

– Sikfesten är en viktig tradition att slå vakt om och bevara.

Spolanders släkt har funnits vid Kukkolaforsen i sex generationer, och han har själv vuxit upp med Sikfesten. Förr fanns det inte så många fester per år, så sikfesten var någonting alla såg fram emot. Det var där folk träffade sina framtida partners och vänner de kände men inte såg så ofta. Någonting som kanske inte ligger så långt bort i dag heller.

– Många bokar in festen långt i förväg. Det är en tradition att komma tillbaka och träffa människor. Jag känner igen en massa folk.

Susanna Höjvall med familj kommer från Östersund. Hon var på sikfesten för några år sedan men, i år var det dags igen.

– Siken har betytt så mycket för folket, så det är kul att kolla in.

– I museet där borta brukade min svärfar mala mjöl som barn. Det är fantastiskt att se vad som händer.

Vid en av eldstäderna hittar vi Tomas Erkki. Han gör iordning siken som ska halstras, ungefär 400 fiskar. Utöver det finns det också rökt sik att välja på. Fisken går år som smör i solsken.

– Vi säljer allt vi har.

Någon det inte går fullt lika bra för är Anders Spolander som står på en av bryggorna och försöker håva in fisken.

– Den är lite sen. Det finns ingen sik än, men det är skönt att stå här.

Anders Spolander vet precis var groparna under vattnet, som fisken gärna stannar och vilar i, finns. När det väl finns sik i forsen, då finns det gott om det.

– Det är bäst på morgonen, vid fyra-femtiden. Då finns det mycket fisk i gropen.

Trots att festen kanske kom lite tidigare än fisken i år är stämningen på topp. Svante Spolander tror att sikfesten är en tradition som skulle vara svår att ta bort.

– Siken kommer ju i alla fall, och då kommer folk också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om