Alla jublar inte över nystart på Seskarö

Sågverken i inlandet befarar nedläggningar om Seskarö sågverk öppnar igen.- Risken är stor att råvaran inte räcker, säger Sigvard Juto, verkställande direktör vid Jutos Timber.

Ett 50-tal sågverksarbetare blev utan jobb när sågverket på Seskarö lades ner. "Nu är ett 20-tal arbetslösa, vi behöver sågen på Seskarö", säger Bengt-Olov Innala. FOTO: Linda Danhall

Ett 50-tal sågverksarbetare blev utan jobb när sågverket på Seskarö lades ner. "Nu är ett 20-tal arbetslösa, vi behöver sågen på Seskarö", säger Bengt-Olov Innala. FOTO: Linda Danhall

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2010-10-02 06:00
Det har gått drygt två år sedan sågklingorna stannade Seskarö.
- Det har känts vemodigt länge. Men nu känns det hoppfullt, säger Bengt-Olov Innala, före detta sågverksanställd och vice kommunalråd.
Sveaskog planerar att köra igång verksamhet på sågområdet. Men det tyst om detaljerna.
- Det är inte vi själva som ska bedriva verksamhet och det kan bli en annan verksamhet än sågverk. Just nu pågår förhandlingar, säger Roger Johansson, marknadsansvarig på Sveaskog.
Inte överförtjusta
Men alla är inte överförtjusta. Sågverken i inlandet med Gösta Gustavsson vid BAC group AB, Linda Lundberg vid Lundbergs trä AB, Gunnar Lauri vid Krekulas och Lauri såg AB, Sigvard Juto vid Jutos Timber och Christer Lundberg, Sågab är oroliga.
- Det har varit en överetablering av sågverk och brist på sågtimmer i Norrbotten. År 1998 lades sex sågverk ner i Arvidsjaur. Förr eller senare drabbas kusten och det är det som hänt när Seskarö lades ner. Låt sågverken finnas kvar i inlandet, sågverkens varubod, säger Christer Lundberg, ordförande Sågab.
Kräver svar
Gruppen är kritisk.
- Vad har lett till mer råvaror? Startar Seskarösågen läggs någonting annat ner och då är ingenting vunnet.
- Jag tycker att Sveaskog ska lägga alla korten på bordet nu och berätta vad som avses, säger Christer Lundberg.
Sigvard Juto är verkställande direktör vid Jutos timber.
- Risken är stor att råvaran inte räcker.Vi skulle kunna öka vår produktion i dag men vi får inte tag i mer råvara, säger han.
Han ett scenario att brist på timmer driver upp priset vilket gör att lönsamheten helt försvinner.
- De flesta sågverk har en marginal på tre, fyra procent i dag.
"Det finns utrymme för alla"
Miljön är också en faktor.
- Sådant diskuteras aldrig, men hur miljövänligt är det att köra ut timmer på en ö. Havet finns runt Seskarö och nu är flottningsepoken slut.
Tommy Österberg, GS-facket ser fram emot verksamhet på Seskarö.
- Ett mindre sågverk med en privat aktör gör varken från eller till för sågverksindustrin i Norrbotten. Det finns utrymme för alla.
Han och Bengt-Olov Innala påpekar att flera sågverk har lagt ner sedan värsta timmerkrisen, inte minst Lövholmen och i Kemi.
-  Nu vill Setra group att sälja Rolfs såg och sågverket i Malå, vem vet vad som händer med dem, säger Innala.
"Inga fler naturreservat"
Roger Johansson på Sveaskog vill dämpa oron.
- Det finns råvara till alla. Vi garanterar fullständig affärsmässighet, alla kan vara lugna.
Bengt-Olov Innala vill rikta fokus mot annat.
- Vi ska inte slå på varandra i Tornedalen, det handlar om fina och behövliga sågverk. Däremot måste vi stoppa avsättningar till fler naturreservat, säger Innala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om