VÀndningen: Koalitionen hÄller

Fyrpartikoalitionens samarbete fortsÀtter. Det stÄr nu klart efter torsdagens krismöte.

Sven Tornberg (C) och Anders Rönnqvist (SJVP) fortsÀtter att samarbeta i fyrpartikoalitionen tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna.

Sven Tornberg (C) och Anders Rönnqvist (SJVP) fortsÀtter att samarbeta i fyrpartikoalitionen tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-10-17 22:38

Det var ett möte som skulle leda till slutet pÄ koalitionen efter bara ett Ärs samarbete. Det var i alla fall instÀllningen hos flera av Norrbottens Medias kÀllor inifrÄn koalitionen. Men nÄgot hÀnde innan eller under mötet.

För efter fyra timmars manglande har man nu kommit överens om att meningsskiljaktigheterna inte ska rÀcka för att kasta bort makten man nu har fÄtt i Haparanda.

– Vi hade jĂ€ttebra diskussioner kring det hĂ€r. Vi fortsĂ€tter samarbetet i avvaktande pĂ„ kommunrevisionens granskning. Fram till dess ska vi ha ett arbetssĂ€tt som bygger pĂ„ att skapa förtroende bland tjĂ€nstemĂ€nnen, sĂ€ger Sven Tornberg (C).

– Vi kan inte ha personal som mĂ„r dĂ„ligt pĂ„ jobbet. Vi har en jĂ€ttebra personal som Ă€r lojal och jobbar för kommunens bĂ€sta, fortsĂ€tter kommunalrĂ„det.

Det var en vÀldigt anstrÀngd relation innan mötet. Vad hÀnde?

– Vi hade bra diskussioner och vi har enats om att arbetssĂ€ttet mĂ„ste vara sĂ„dant att tjĂ€nstemĂ€n kĂ€nner att de har arbetsro.

Innan torsdagens möte hade partierna helt olika syn pÄ vad en politikers uppgift Àr i förhÄllande till tjÀnstemÀn. SjukvÄrdspartiet pekades ut som partiet som agerade fel i frÄgan av bland andra kommunalrÄdet. SjukvÄrdspartiet menar Ä andra sidan att de har blivit obekvÀma för att de har grÀvt i Àrenden som kommunen kanske inte önskar skulle komma fram.

Fick nÄgon sida lÀgga sig platt?

– Det har varit ett givande och ett tagande frĂ„n bĂ„da hĂ„ll, sĂ€ger Sven Tornberg (C).

Niklas Olsson (M):

– Koalitionssamarbetet fortsĂ€tter och kommunrevisionen utreder arbetsmiljön vidare, med början tidigast 31 oktober. Till dess anvĂ€nder vi ett arbetssĂ€tt som skapar förtroende hos tjĂ€nstemĂ€nnen.

Koalitionen fortsĂ€tter alltsĂ„ tillsvidare. Men för bara ett par dag sedan skyllde partierna pĂ„ varandra och riktade bakom kulisserna grova anklagelser mot varandra. Det försvinner inte över en natt. En spricka finns fortfarande. Men nu ska partierna försöka gĂ„ vidare. 

SjukvÄrdspartiet menar fortfarande att man inte har misstolkat sina uppdrag som politiker, men sÀger att man Àmnar att tÀnka efter extra nÀr man kontaktar tjÀnstemÀn i fortsÀttningen.

– Vi har inte gjort nĂ„gra fel. Det som har oroat förvaltningen Ă€r att vi har politiker som har agerat. Men vi kommer i fortsĂ€ttningen att tĂ€nka pĂ„ hur vi nĂ€rmar oss professionen pĂ„ ett sĂ€tt utan att stöta oss med nĂ„gon, sĂ€ger Anders Rönnqvist (SJVP).

Haparandas majoritet hÄller Àn sÄ lÀnge.
Haparandas majoritet hÄller Àn sÄ lÀnge.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!