Kommunen har sedan tidigare beslutat att bygga stallet, men man har bara budgeterat för en satsning på fyra och en halv miljon kronor. Nu visar det sig att bygget kommer att kosta 7,5 miljon kronor – eller mer. Det ska ändå finnas en politisk majoritet för att genomföra bygget eftersom man anser att ridningen ger så många Haparandabor en meningsfull fritid i kommunen, inte minst för unga tjejer. Det säger bland andra kommunalrådet Sven Tornberg (C).
Att nya stallet blir en verklighet är välkommet hos Haparanda ryttare.
– Med ett nytt stall kan vi fortsätta att växa, säger föreningens ordförande Lisa Nilsson.
2016 hade Haparanda ryttare 150 medlemmar. I dag har man över 300 stycken och antalet aktivt ridande har vuxit från 75 i veckan till 190.
Nu kan föreningen ha en heltidsanställd ridskolechef och ridlärare på deltid. 2018 bedömdes föreningen ha Norrbottens bästa ridskola. Kommunen vill fortsätta att ge hästintresserade Haparandabor rätt resurser och därför ska man bygga nya stallet. Det gamla stallet är helt enkelt i för dåligt skick, anser man.
– Det gamla stallet har vi fått stänga flera gånger. Senaste åren har vi varit rädda för att taket ska rasa in när det kommer snö. Man vågar inte ha hästarna där och det blir ju en arbetsmiljöfråga för de som ska vistas där, säger Tina Luthström från Haparanda ryttare.
Med nya stallet utökar man även möjligheten för fler hästar när man går från 28 till 32 platser. Det kan rymmas ytterligare hästar till ridskolan eller så kan man få möjligheter för hästintresserade att hyra en plats om man bor inne i centrum.
– Vi vill få in fler vuxna här på en plats där många barn finns. Vi ska ha vuxna som kan vara förebilder och ta ansvar, säger Tina Luthström.
Nya stallet beskrivs även som en dörröppnare för en idrottslig satsning, med möjlighet till att arrangera större tävlingar. Men inte minst anser man från Haparanda ryttare att det här är viktigt för att ge barnen en fritidsaktivitet. Och det har man även tryckt på när man har bjudit in politiker för att få förståelse för verksamheten.
– Vi försöker visa vilken samhällsnytta vi kan tillföra och om politiker får kunskap så kan de ju också veta vilka kvalitetskrav de sedan kan ställa på oss, säger Lisa Nilsson som tror att miljonsatsningen inte behöver vara en stor kostnad:
– Det kan bli en besparing för socialnämnden. Här kan vi fånga upp ungdomar som spenderar sin fritid här istället för att glida runt på stan.