Det är en arbetsmiljöfråga som har bubblat under ytan i flera månader, berättar nu flera källor för Norrbottens Media. Men det var först efter sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott i måndags som den djupa förtroendekrisen blev offentlig.
I en enkät där chefer på kommunen har fått svara på frågor om deras organisatoriska förutsättningar framgår det att flera upplever att politiker detaljstyr ärenden i för hög utsträckning. Någon skriver att politiker aktivt motarbetar tjänstemän och har lågt förtroende för cheferna. Någon annan skriver att det finns en rädsla för att göra misstag eftersom man riskerar att bli uthängd av den politiska ledningen. En rad anklagelser radas upp mot politikers ageranden.
I påståenden nämns att det kommer från ett fåtal ledamöter från ett visst parti. Det enda partiet som nämns vid namn är Sjukvårdspartiet. Och flera källor till Norrbottens Media pekar ut just ett antal ledamöter från Sjukvårdspartiet. Även partiets gruppledare känner att det är dem det handlar om.
Anders Rönnqvist (SJVP) menar däremot att man pekas ut som ett arbetsmiljöproblem på felaktiga grunder.
Han poängterar att partiet är nytt i Haparanda och han anser att politiker från partiet därför är extra noggranna för att se till att få kunskap i frågor och att man ligger på förvaltningen för att man ska få väl underbyggda underlag som man sedan ska fatta politiska beslut om. Detta helt enligt gällande spelregler.
– Politiker anklagas i ena stunden för att ha för lite kunskap. Sedan känner man sig störda av de politiker som vill skaffa sig kunskap. Här målas då våra energiska, vetgiriga, politiker som vill sätta sig in i verksamheten och känna sig trygg med de beslut som fattas upp som ett arbetsmiljöproblem, säger Anders Rönnqvist som menar att man är fel ute då.
Rönnqvists koalitionskollega, kommunalrådet Sven Tornberg (C), ser Sjukvårdspartiets agerande som allvarligare än vad Anders Rönnqvist gör och han menar att man måste lägga stor vikt vid chefernas upplevelse av en dålig arbetsmiljö.
Han menar att partiets ledamöter gör fel.
– Det är oacceptabelt att ett politiskt parti inte har förtroende för vår tjänstemannakår. Det är politikens uppdrag att peka ut färdriktningar för vad vi ska uppnå. Men att peka ut i detalj vad vi ska göra har vi inte kompetens för. Det är inte vi utbildade för och det ska vi hålla oss ifrån, säger Tornberg och fortsätter:
– Det här måste omedelbart upphöra. Det är inte acceptabelt att något parti, än mindre ett parti i styrande ställning, beter sig på ett sätt så att man upplever en negativ arbetsmiljö.
En annan koalitionskollega, Niklas Olsson (M) säger så här:
– Enkäten var förskräcklig att läsa. Helt uppenbart verkar det som att det finns arbetsmiljöproblem på kommunen.
Det här är den största sprickan som uppstått i koalitionen med C, SJVP, M och KD sedan samarbetet började den här mandatperioden. Anders Rönnqvist (SJVP) vet att han inte har koalitionen med sig i den här frågan. Ingen höll med honom när han i arbetsutskottet bad om en extern utredning.
– Vi har ledamöter som har varit "jobbiga", men jag ser inte att någon hos oss har gjort fel. De har följt sina uppdrag som politiker genom att skaffa sig insyn i olika ärenden. Om det görs en extern utredning på det här och det då konstateras att vi har gjort fel: Då blir det en annan sak och då får vi ta till oss det.
Sven Tornberg (C) meddelar att insatser för att tydliggöra politikers och tjänstemäns roller kommer att göras.