Socialens succésatsning kan bli för dyr

Tidig rehabilitering i hemmet har minskat behovet av hemtjänstinsatser. Nu vill Haparanda satsa vidare på framgångskonceptet – men det kostar pengar.

Haparanda kommun planerar att fortsätta satsningen på hemrehabteam hos äldre som vill stanna hemma – om man har råd.

Haparanda kommun planerar att fortsätta satsningen på hemrehabteam hos äldre som vill stanna hemma – om man har råd.

Foto: Katarina Hydén

Haparanda kommun2019-12-04 16:00

Eftersom behovet av särskilt boende- och korttidsplatser har ökat i en sådan takt att kommunen knappt kan tillgodose behoven som finns så behöver man hitta nya vägar för att lösa äldreomsorgen i Haparanda.

Ett nytt särskilt boende har man redan klubbat politiskt. Det ska byggas och kommer att rymma 80 platser.

Men man jobbar även på alternativa lösningar. Våren 2019 började man projektet med så kallade hemrehabteam, en metod där man jobbar med mer stöd hemma hos de äldre i stället för att direkt skriva in personen på korttidsboende eller särskilt boende.

Under 2019 har man haft tio vårdtagare. Rehabteamet är färdig med sju av dessa och alla sju har minskade behov av hemtjänstinsatser än tidigare, enligt förvaltningen.

I en tjänsteskrivelse till socialnämnden föreslås därför att det här projektet fortsätter med en utökning av personalen: En arbetsterapeut, halvtidstjänst, och två undersköterskor, en på heltid och en visstid. Totalt räknar man med en ökad kostnad på drygt 1,2 miljoner kronor. Från förvaltningen vill man fortsätta projektet i minst ett år till för att sedan utvärdera effekter av arbetssättet.

Socialnämnden är positiv till den här typen av omställning för att minska trycket på korttidsenheterna.

– Det finns inte någon färdig finansiering för det här, men vi skulle vilja fortsätta med det för jag tror att det här är framtiden inom äldreomsorgen: Att jobba med mer stöd i hemmet, säger Janne Lind (C) som är ordförande i socialnämnden.

Haparanda har tittat en del på hur man har jobbat i Älvsbyn och Janne Lind vill se att man tar samma väg mot att ta bort korttidsplatser för att jobba mer hemma hos de äldre.

– När någon kommer hem från sjukhuset vill vi komma igång med rehabiliteringen direkt hemma och gå in med de insatser som vårdtagaren behöver för att klara sig där. Förhoppningen är att de ska klara sig hemma istället för att behöva komma in på korttids eller på särskilt boende.

Lind ser det som win-win. Man kan individanpassa vården till den som vill stanna hemma och i slutändan räknar man med att det dessutom kan kosta mindre för kommunen.

– Lyckas vi med det här så är det ett bra sätt att använda våra resurser på. Men till en början kan det kosta och vi har ingen finansiering för det. Vi måste ge förvaltningen i uppdrag att omdisponera medel för att fortsätta med det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!