Rektorn: Engagerade föräldrar ger resultat

Engagerade föräldrar och en medveten satsning på läsförståelsen. Det ligger enligt rektorn Seija Fjellvind bakom framgången på Språkskolan.

Seija Fjellvind menar att skolans satsning på läsning i tidig ålder har gett resultat.

Seija Fjellvind menar att skolans satsning på läsning i tidig ålder har gett resultat.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-10-01 06:00

Språkskolan och Gränsskolan skiljer sig väsentligt åt, inte bara i Språkskolans finska profil utan även i vilka samhällsklasser man attraherar. Och en grundskillnad mellan skolorna är att föräldrar gör aktiva val att söka platser för sina barn på Språkskolan. Det har gjort att skolan har blivit kommunens spjutspets.

– Det har blivit lite mer blandat här också när det kommer till vilka socioekonomiska bakgrunder eleverna har. Jag tror att det var mer skillnad mot andra skolor förut. Men oavsett vilken bakgrund föräldrarna kommer från så är de lite mer intresserade av barnens skolgång. Söker man sig till en specifik skola så visar bara det att man har ett intresse för ditt barns skolgång, säger Seija Fjellvind.

De senaste tio åren har Språkskolans elever fått klart högre betyg än i övriga Haparanda. I våras klarade 90 procent av Språkskolans elever kunskapskraven i alla ämnen. I hela Haparanda är siffran 62,6 procent.

Rektorn tror att den tidiga satsningen på läsförståelsen ligger bakom det här, förutom målmedvetna föräldrar.

– En sak som vi är väldigt noga med är att vi försöker få barnen att läsa redan i årskurs 1. Läsförståelsen påverkar jättemycket för hela deras fortsatta skolgång. Lär du dig inte det bra från början så får du svårt att komma ikapp, så därför satsar vi jättemycket på läsning. Även för de äldre eleverna, läsningen är så viktig.

Språkskolan
Språkskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!